Informatie en advies over gietvloeren
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Gietvloeren worden steeds vaker gekozen als vloerafwerking voor een moderne look. Een gietvloer is een gegoten vloer, die je plaatst bovenop een dragende vloer. Gietvloeren vind je in huizen, maar ook in industriële omgevingen. Kenmerkend voor de gietvloer is dat deze zichzelf helemaal uitvlakt tijdens het aanleggen, wat inhoudt dat er geen machines aan te pas hoeven te komen om de vloer glad te strijken. In feite kunnen alleen kunstharsvloeren, zoals acrylaat, gerekend worden tot gietvloeren.

Welke soorten gietvloeren zijn er?

Je hebt verschillende soorten vloeibare vloeren ingedeeld op factoren als samenstelling, dikte, prijs en plaatsingswijze. Op basis van de samenstelling zijn er de volgende varianten te onderscheiden. Ten eerste heb je de kunstharsvloeren, waarbij de totale dikte ligt tussen de twee en vijf millimeter. Deze vloer kun je op elke ondergrond plaatsen. Daarnaast heb je de gietvloeren met steentjes, zoals de troffelvloer. Door een ruwe toeslagstof, zoals zand, te mengen met het bindmiddel, krijg je een levendige soort gietvloer. Ook bestaat er de beton gietvloer voor een ruwe en tijdloze look. Dit zijn naadloze gietvloeren op basis van cement, zoals de beton cirè.

De voordelen van een gietvloer

Een van de belangrijkste voordelen van gietvloeren is dat ze gemakkelijk in het onderhoud zijn. Het zijn naadloze vloeren, dus vuil kan zich niet ophopen in de voegen. Ook dweil je het vuil zo met een vochtige doek op. Omdat gietvloeren geen al te grote dikte hebben, kun je bij het plaatsen van een nieuwe gietvloer gewoon bovenop de oude verdergaan. Dit scheelt je tijd en geld. Gietvloeren zijn namelijk zelf nivellerend. Dit houdt in dat ze op de vloeroppervlakte gegoten kunnen worden zonder dat ze hierna geëgaliseerd moeten worden. Een ander voordeel is dat gietvloeren vele toepassingsmogelijkheden hebben. Ze kunnen geplaatst worden in elke ruimte van je huis.


Overige voordelen van gietvloeren

Gietvloeren zijn door hun dunheid perfect te combineren met een vloerverwarming voor meer comfort in je woning. Daarnaast zorgt de gietvloer voor een strakke en moderne uitstraling in je huis en voelt het fijn om met blote voeten over de grond te lopen. Zeker in combinatie met vloerverwarming. Je kunt de vloer ook gieten in de kleur, die past bij de rest van het interieur in je huis. Als laatste is de gietvloer waterdicht, waardoor je hem ook kan plaatsen in vochtige ruimtes, zoals badkamers.

Welke vloersoorten passen bij vloerverwarming?

Niet iedere gietvloer is geschikt voor vloerverwarming. De polyurethaan kunstvloer is wel een vloer bij uitstek die goed te combineren is met vloerverwarming. Dit komt, doordat deze vloer elastisch is en dus beter bestand is tegen scheurvorming. Ook is de kleine dikte uitermate geschikt voor vloerverwarming. De troffelvloer daarentegen is de beste optie, wanneer je vloerverwarming wenst. Deze vloer heeft een meer open structuur, waardoor er een perfecte combinatie is tussen isolatie en doorlaatbaarheid.

Wat zijn de nadelen van gietvloeren?

Het laten plaatsen van gietvloeren kan een dure klus zijn. Gietvloeren vallen onder dezelfde prijsklassen als de betere keramische tegels en ligt net onder vloeren van natuursteen. De prijs is natuurlijk ook afhankelijk van welke soort gietvloer je voor je woning kiest. Een tweede nadeel is dat de vloer onderhevig is aan slijtage, zoals scheuren en krassen. Sommige gietvloeren verkleuren daarnaast en op lichte gietvloeren zie je vaker strepen, wanneer je er veel met schoenen overheen loopt.

De prijzen voor gietvloeren

De kosten voor het plaatsen van gietvloeren zijn afhankelijk van: het type ondervloer, de gewenste afwerking, de moeilijkheidsgraad van het oppervlak en de totale oppervlakte. Sommige bedrijven werken met een minimumbedrag, wanneer het totale oppervlakte lager is dan 20 á 25 vierkante meter. Dit minimumbedrag bedraagt €2500. Dit wordt gedaan om de vaste kosten in te dekken, zoals voorbereidende werken. De kosten variëren per project. Daarom is het raadzaam om offertes aan te vragen bij de bedrijven, waarin je geïnteresseerd bent. Door deze offertes te vergelijken, kun je voor jouw project de beste deal kiezen. In tabel 1 zie je de gemiddelde prijzen voor het plaatsen van gietvloeren.

Tabel 1. Gemiddelde prijzen per vierkante meter van de verschillende soorten gietvloeren

Soorten gietvloerenPrijs per vierkante meterVloerverwarming mogelijk
Polyurethaan€80 – €120Ja
Epoxy€70 – €110Beperkt mogelijk
Cementgebonden€75 – €120Afhankelijk van samenstelling
Troffelvloer€60 – €80Ja
Steentapijt€30 – €55Ja
Terrazzo€200 – €250Ja
Gevlinderde beton€40 – €70Ja

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

Beton Ciré in je badkamer

Gietvloeren worden steeds vaker gebruikt om de vloer af te werken. Het

De voordelen van een gietvloer met vloerverwarming

Een gietvloer met vloerverwarming is een moderne, naadloze en strakke vloer die

Van standaard naar uniek: Waarom kiezen voor gietvloeren op maat?

Gietvloeren op maat zijn een populaire keuze geworden bij interieurontwerpers en huiseigenaren