Informatie en advies over gietvloeren

Gratis en vrijblijvend

Wanneer je overweegt een nieuwe vloer te laten plaatsen, dan zal je misschien twijfelen tussen een gietvloer en een hout- of laminaatvloer. Beide opties kunnen erg mooi zijn, vooral als je een kwalitatieve specialist inhuurt om deze te leggen, maar onderling zijn er nogal wat verschillen. Hier vind je een vergelijking tussen een houtvloer en gietvloer op het gebied van de kosten, het uiterlijk, het gemak en de gebruikersvriendelijkheid.

De kosten en de levensduur

De gemiddelde prijs voor een gietvloer, inclusief plaatsing, btw en materialen schommelt tussen de €43 en €170 per vierkante meter. De all-in prijzen voor een laminaat- of houten vloer beginnen bij €18 en kunnen oplopen tot €160. Wat betreft de gemiddelde prijs is er dus eigenlijk weinig verschil, behalve het feit dat de prijzen voor laminaat veel lager beginnen. Kijken we echter naar de levensduur van de verschillende vloersoorten, dan zie je dat je van een gietvloer twee keer zo lang gebruik kunt maken als van een houten vloer. Op de lange termijn is een gietvloer dus eigenlijk bijna altijd goedkoper.

Kostenpost Prijs per m2 Gemiddelde levensduur
Gemiddelde prijs gietvloer laten leggen €35 – €150 60 jaar
Egaliserende ondervloer gietvloer €8 – €20
Gemiddelde prijs laminaatvloer materiaal €12 – €35 20 jaar
Gemiddelde prijs houten vloer materiaal €40 – €120 30 jaar
Legloon hout en laminaat €6 – €40

 

Het uiterlijk

Wat betreft het uiterlijk zijn er nogal wat verschillen tussen gietvloeren en laminaat- of houten vloeren. Dit kan een doorslaggevende reden zijn waarom je de ene prefereert boven de andere.

  • Gietvloeren: gietvloeren staan bekend om hun strakke, egale en naadloze uiterlijk. Dit is één van de redenen waarom ze zo goed passen in moderne en industriële interieurs. Ze worden in vloeibare staat aangebracht waardoor ze een waterdichte laag vormen tussen je ondervloer en je woongedeelte. Krassen en andere beschadigingen kunnen dit uiterlijk direct te niet doen.
  • Laminaat en hout: houten vloeren worden juist vaak gekozen omdat ze ‘leven’. De uitstraling is warm, als er krassen ontstaan voegt dit esthetische waarde toe en de planken horen naden te vertonen om het natuurlijke karakter van hout naar voren te brengen. Laminaat is iets minder natuurlijk en strakker. Ook sluiten de planken vaak beter op elkaar aan, zodat de naden minder zichtbaar zijn. Laminaat wordt echter vaak geproduceerd om het uiterlijk van echt hout na te bootsen en dit geeft je vloer een compleet andere uitstraling dan wanneer je voor een gietvloer kiest. Je ziet deze dan ook veel minder terug in moderne interieurs, maar veel meer in landelijke of klassieke inrichtingen.

Het gemak

Wat betreft het gemak hebben we gekeken naar de plaatsing van de vloer, de reparatiemogelijkheden en de mogelijkheden om de vloer aan te passen.

  • Gietvloer: gietvloeren worden vaak in 4 of meer lagen gelegd en deze moeten individueel drogen. Hier kan zo gemakkelijk 5 dagen overheen gaan voordat deze klaar is. Omdat de vloer naadloos is, is deze ook vrij lastig om te repareren. Een gietvloer is ook erg moeilijk te verwijderen. Wil je veranderingen toepassen dan moet je denken aan een nieuwe toplaag, een nieuwe kleurcoating of het aanbrengen van een nieuwe vloerbedekking over je huidige gietvloer.
  • Laminaat en hout: laminaat is erg snel te leggen en de platen worden vaak al zo gemaakt dat je ze gemakkelijk in elkaar klikt. Echte houten vloeren kunnen wat lastiger zijn, maar in beide gevallen kun je binnen twee dagen klaar zijn. Reparaties zijn gemakkelijker te doen, omdat je een gedeelte van de vloer kunt weghalen en kunt vervangen. Ben je toe aan een nieuwe vloer, dan haal je je hout of parket simpelweg los en plaats je een nieuwe vloer over je ondervloer.

Gebruikersvriendelijkheid

Hier hebben we gekeken naar de mate van onderhoud die nodig is voor beide vloersoorten, hoe snel ze kunnen beschadigen en ook naar hoe gemakkelijk deze schoon te houden zijn.

  • Gietvloeren: je gietvloer heeft na plaatsing weinig onderhoud nodig. Je kunt de toplaag elke 10 jaar laten vervangen voor een langere levensduur. Schoonmaken doe je simpelweg met de stofzuiger of bezem en af en toe dweil je je vloer met een zacht sopje. Gietvloeren zijn slijtvast, waterafstotend en in sommige gevallen krasbestendig. Ze gaan dus lang mee en blijven daarnaast ook erg lang mooi.
  • Hout en laminaat: de gebruikersvriendelijkheid van laminaat is vergelijkbaar met dat van gietvloeren. Ook is laminaat erg gemakkelijk schoon te houden, maar heeft het wel naden, ook al zijn deze erg nauw op elkaar aangesloten. Als tussen deze naden vloeistof komt, dan is dit erg moeilijk te verwijderen. Echte houten vloeren hebben veel meer onderhoud nodig, omdat hout gevoelig is voor water. Deze vloer moet je elke zoveel jaar opnieuw schuren en waxen om hem te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Ook is een houten vloer veel minder hygiënisch, omdat vuil, stof, etensresten en vloeistoffen gemakkelijk tussen de naden gaan zitten.

Conclusie

De keuze tussen een gietvloer en hout of laminaat is er dus voornamelijk één van smaak. Als je van het warme karakter houdt van hout, van het feit dat het leeft en karakter heeft, dan is dit uiteraard de beste keuze voor je. Gietvloeren zijn echter veel praktischer en hebben door hun strakke en egale karakter juist een klinische en smetteloze uitstraling. Wat betreft de prijzen zijn gietvloeren op de lange termijn vaak goedkoper, maar niet altijd omdat er mooie budget laminaatvloeren te krijgen zijn. Wat betreft het leggen en repareren scoren gietvloeren niet erg hoog, omdat dit arbeidsintensief en lastig is. Houten- en laminaatvloeren klik je vaak gemakkelijk in elkaar. Weet je echt niet welke optie je moet kiezen, dan kun je altijd overwegen een combinatie van gietvloer en houten vloer te laten plaatsen. Deze contrasterende vloeren kunnen soms samen erg stijlvol zijn. Op die manier kun je genieten van de voordelen van beide werelden.

Vergelijk offertes

Als je het exacte prijsverschil wilt weten tussen laminaat- en gietvloeren dan kun je altijd onze vrijblijvende vergelijkingstool raadplegen. Deze kan je offertes sturen voor beide situaties waarmee je de keuze allicht iets vergemakkelijkt.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

Gietvloer vergelijking t.o.v. hout-laminaatvloer

Wanneer je overweegt een nieuwe vloer te laten plaatsen, dan zal je

Beton Ciré in je badkamer

Gietvloeren worden steeds vaker gebruikt om de vloer af te werken. Het

Gietvloer leggen stappenplan

Een gietvloer is een product wat steeds vaker wordt gekozen wanneer mensen