Informatie en advies over gietvloeren

Gratis en vrijblijvend

Kosten gietvloer kunstharsvloerAlle gietvloeren bevatten een vorm van kunsthars. Er zijn vloeren die enkel en alleen hieruit bestaan, of vloeren die een mengsel vormen van kunsthars en bijvoorbeeld grind. De meest gebruikte kunstharstypes zijn epoxy en polyurethaan. Gietvloeren zijn op dit moment populair, omdat het uiterlijk dat ze afgeven strak en modern is. Ook zijn er veel praktische voordelen verbonden aan gietvloeren. Hier kun je lezen hoeveel je betaalt voor de twee meest gebruikte kunstharsvloeren, welke kenmerken ze hebben en hoe je de kosten zo laag mogelijk kunt houden.

*Tip:

→ Besparen op jouw gietvloer? Vul het formulier in, ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale gietvloerspecialisten en begin met vergelijken.

Wat is een gietvloer?

Een gietvloer wordt gelegd door de kunsthars vloeibaar op de ondergrond aan te brengen. Dit wordt meestal in 4 lagen gedaan, maar in sommige gevallen kunnen er meerdere lagen nodig zijn. Deze lagen moeten volledig drogen voordat de volgende laag wordt aangebracht. Daarom is het laten aanleggen van een gietvloer vaak een tijdrovende klus. Het resultaat mag er zijn. Je houdt er een naadloze vloer aan over die wel 50 jaar mee kan gaan en die erg laag is in het onderhoud.

De kosten van een kunstharsvloer

De twee gangbare kunstharssoorten epoxy en polyurethaan hebben allebei verschillende eigenschappen en prijskaartjes. Ook zijn er bepaalde keuzes die je maakt die de prijs kunnen beïnvloeden. In de tabel beneden vind je deze prijzen per vierkante meter, inclusief BTW, materiaal en arbeidskosten.

 

Aantal m2 Epoxy Polyurethaan
Tot 50 m2 €70 – €75 €85 – €90
50 – 100 m2 €65 – €70 €80 – €85
100 – 150 m2 €60 – €65 €75 – €80
150 – 200 m2 €55 – €60 €70 – €75

 

De voor- en nadelen van een kunsthars gietvloer

Kunsthars gietvloeren hebben naast het esthetische aspect, ook een groot aantal andere voordelen. Zo zijn ze makkelijk schoon te maken en omdat ze naadloos zijn, zijn ze ook erg hygiënisch en volledig waterdicht. Daarom vind je ze ook vaak in vochtige ruimtes zoals keukens en badkamers. Kunsthars is hard en kan daarom erg moeilijk beschadigen waardoor je vloer niet alleen lang meegaat, maar ook lang mooi blijft. Een nadeel van gietvloeren kan zijn dat sommige materialen geluid slecht isoleren. Ook is het nu een trend, maar zal je je vloer in 10 jaar tijd nog steeds mooi vinden? Daarnaast zijn gietvloeren duurder dan de meeste andere soorten vloerbekleding.

 

Epoxy kunsthars

Epoxy kunsthars wordt gekenmerkt door zijn hardheid. Daarom is het erg geschikt voor gebruik op plekken waar veel eisen worden gesteld aan de vloer. Denk hierbij aan een parkeergarage, fabrieken, magazijnen en showrooms. Voor woningen is epoxy misschien iets minder geschikt omdat het niet flexibel is. Daardoor kan het hard zijn als je valt en kunnen er scheuren ontstaan als de ondergrond niet volledig egaal of stabiel is. Epoxy is goedkoper van kunsthars, maar dus ook minder flexibel zowel als materiaal als in het gebruik. Ook kan het niet worden toegepast in combinatie met vloerverwarming en is het luidruchtig voor het geval je onderburen hebt.

Polyurethaan kunsthars

Polyurethaan, aan de andere kant, is duurder, maar heeft deze flexibiliteit wel. Daardoor is het geschikter voor gebruik in woningen, omdat er geen scheuren zullen ontstaan als het op een ongelijke ondergrond moet worden aangebracht. Daardoor is nagenoeg elke ondergrond geschikt om een polyurethaan vloer over aan te leggen, ook in combinatie met vloerverwarming. Polyurethaan is wel gevoeliger voor krassen en hier zal je maatregelen voor moeten nemen wil je lang van je vloer kunnen genieten. Omdat Polyurethaan flexibeler is, werkt het ook geluiddempender dan epoxyhars.

Hoe hou je de kosten laag?

Voor woningen is het dus wel duidelijk dat polyurethaan een betere keuze is. Dit is echter ook meteen de duurste keuze en de prijzen lopen dus snel op. Factoren zoals het aantal lagen, de afwerking, het wel of niet laten plaatsen van uitzettingsvoegen, het oppervlak en een eventuele antislip laag kunnen de prijs allemaal nog meer verhogen. Hier vind je een paar tips waarop je deze kosten zo laag mogelijk kunt houden.

  • Epoxy niet altijd het goedkoopst: misschien denk je dat je goedkoper uit bent door epoxyhars te kiezen, maar dit hangt van je ondergrond af. Is deze niet egaal, dan zal deze moeten worden behandeld voordat de epoxyhars kan worden aangebracht.
  • Kies een lokale vakman: door een lokaal bedrijf te kiezen voor het leggen van de vloer, zorg je ervoor dat je geen of nauwelijks voorrijkosten hebt. En omdat deze klus vaak lang duurt in verband met de droogtijd, kan dat hier veel verschil maken.
  • Doe het zelf: het is mogelijk om een kunsthars gietvloer zelf aan te brengen. Hier heb je wel veel doe-het-zelf ervaring voor nodig, en vooral in het geval van een epoxyhars vloer, moet je helemaal zeker zijn dat de ondergrond geschikt is. Als er toch barsten ontstaan, heb je namelijk geen garantie waar je op terug kunt vallen.

Vergelijk offertes met onze vrijblijvende vergelijkingstool

De beste manier om je klus voor te bereiden is door offertes te vergelijken. Wij kunnen je daarmee helpen door een gedeelte van het werk over te nemen. Vul je postcode en een omschrijving van je klus in in onze vergelijkingstool, en binnen een paar dagen kun je een aantal offertes verwachten van bedrijven uit jouw regio. Deze kun je vervolgens met elkaar vergelijken zodat je tot een weloverwogen beslissing kunt komen wat betreft jouw nieuwe kunstharsvloer.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Ontdek de psychologie van kleur: trends en kleurkeuze voor gietvloeren in huis

Kleuren hebben een diepgaande invloed op onze emoties, gedachten en gemoedstoestand. Bij

De voordelen van een gietvloer met vloerverwarming

Een gietvloer met vloerverwarming is een moderne, naadloze en strakke vloer die

6x Valkuilen + veelgemaakte fouten

Gietvloeren zijn er in allerlei kleuren, uitvoeringen en prijsklassen. Je kunt voor