Informatie en advies over gietvloeren

Gratis en vrijblijvend

Kosten gietvloer zelf plaatsenGietvloeren zijn een echte blikvanger in huis, en versterken een moderne en industriële uitstraling in de ruimte. Het laten aanleggen van een gietvloer is echter arbeidsintensief werk en kan soms meerdere dagen tot een week in beslag nemen. Dit is omdat er verschillende lagen moeten worden aangebracht die elk goed moeten drogen voordat de werkzaamheden kunnen worden hervat. Daarom kunnen de arbeidskosten voor het leggen van een gietvloer erg oplopen. Je betaalt gemiddeld €80 per vierkante meter en dit is een stuk duurder dan de meeste andere vloersoorten. Je kunt dus overwegen om dit geld te besparen en zelf de vloer aan te leggen. Maar hoeveel kost dit precies en is dit zelf te doen?

*Tip:

→ Besparen op jouw gietvloer? Vul het formulier in, ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale gietvloerspecialisten en begin met vergelijken.

Wat je nodig hebt

Voor het zelf leggen van een gietvloer van epoxy- of polyurethaanhars heb je verschillende materialen en gereedschappen nodig. Wat gereedschap betreft moet je een boormachine, een pluisvrije vachtroller, een platte kwast, een mengstaaf, een vlakspaan, microvezelrollers, afplaktape, emmers en beschermende kleding aanschaffen. De meeste van deze gereedschappen zal een ervaren doe-het-zelver al in huis hebben. Schone rollers en kwasten zijn essentieel. Daarnaast heb je de hars nodig, een primerlaag, een schraaplaag en een kleurvlok. De volgende tabel geeft de prijzen weer voor deze gereedschappen en materialen, er van uitgaande dat je nog niks in huis hebt.

Kostenpost Prijs
Gereedschap €300 in totaal
Epoxyhars vloer materiaal €30 per m2
Polyurethaan vloer materiaal €40 per m2

Lees ook: vloerisolatie prijs

Waar moet je rekening mee houden?

Het belangrijkste voor de levensduur van de gietvloer is de ondergrond. Omdat epoxyhars erg hard en sterk is, kan het ook makkelijker barsten. Daarom is het belangrijk dat de ondergrond egaal en stabiel is. Epoxyhars wordt over het algemeen ook niet in woningen gebruikt, maar in ruimtes waar de vloer erg belast wordt, zoals garages. Polyurethaanhars kan op meerdere ondergronden worden toegepast en is flexibeler, dus meer geschikt voor bijvoorbeeld de woonkamer. Hierdoor krast het wel makkelijker, dus zal je de vloer goed moeten beschermen door viltjes onder je meubilair aan te brengen en een inloopmat aan te schaffen. Daarnaast is het verstandig om de handleidingen goed te lezen en zeker te zijn van waar je aan begint. Het leggen van een gietvloer is specialistisch werk en vereist enige kennis. De ruimte moet uiteraard leeg zijn en kinderen en huisdieren moeten uit de buurt gehouden worden. Als laatste is het belangrijk dat de ruimte niet kouder is dan 12 graden- en niet warmer dan 25 graden Celsius.

Het aanleggen van de vloer zelf

Voordat je begint moet je ervoor zorgen dat de ondervloer volledig stof- en vetvrij is, zowel als egaal en stabiel. Daar breng je eerst de primer op aan. Het kan zijn dat hier twee lagen voor nodig zijn, afhankelijk van de kwaliteit van de ondergrond. Deze primerlaag maak je volledig glad met een schraplaag. Deze moet minstens 18 uur drogen, maar zal alle gaten opvullen en de vloer volledig egaal maken. Is dit nog niet het geval, dan kun je een tweede schraplaag aanleggen of de oneffenheden wegschuren of opvullen. Daarna meng je de gietvloer en breng je het zo egaal mogelijk aan. Als dit eenmaal droog is, is er alleen nog een topcoating nodig om te beschermen tegen beschadigingen en verkleuringen. Laat alles goed drogen en je gietvloer is klaar.

Hou de kosten laag

Als je zelf de gietvloer aanlegt, ben je al erg zuinig bezig en voor een bedrag van €50 per vierkante meter klaar. Dat scheelt zeker €30 per vierkante meter met een professioneel bedrijf. Je moet wel in je achterhoofd houden, dat je geen garantie krijgt op je vloer als je het zelf aanlegt, dus dat het goed moet gebeuren. Als je nog niet zeker bent of je dit zelf wilt proberen, kun je deze tips hanteren zodat de kosten voor het aanleggen van de vloer zo laag mogelijk blijven.

  • Het oppervlak: als je een groot oppervlak wilt laten behandelen, zijn de kosten per vierkante meter lager. Meestal ligt de grens bij elke 50 vierkante meter. Hierdoor kan het goedkoper zijn om een vloer te laten leggen van 51 vierkante meter dan 49.
  • Kies een lokaal bedrijf: omdat het leggen van een gietvloer meerdere dagen in beslag neemt, kun je geld besparen door een lokale aannemer in te huren. Je zal dan aanzienlijk minder of geen voorrijkosten hoeven te betalen. Bekijk ook checklist verhuizing.
  • Vergelijk offertes: ook is het altijd verstandig om offertes te verzamelen van bedrijven uit jouw buurt. Zo kun je alle opties bekijken, inclusief het zelf aanleggen of het laten doen, voordat je een beslissing maakt.

Onze vergelijkingstool kun je helpen

Het vergelijken van offertes is een tijdrovende klus, en wij kunnen je hierbij helpen. In plaats van meerdere malen naar bedrijven te moeten stappen en je verhaal te moeten doen, kun je bij ons één keer je details invullen en de tool doet de rest. Binnen een korte tijd zal je een aantal offertes ontvangen die je vervolgens vrijblijvend met elkaar kunt vergelijken. Zo kun je tot een weloverwogen beslissing komen wat betreft het zelf aanleggen of het laten leggen van je gietvloer.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

6x Valse vooroordelen gietvloer

Gietvloeren zijn op dit moment erg in trek. Dit is ook niet

Valt schade aan je gietvloer onder je inboedelverzekering?

Een gietvloer is een vloer, die gegoten wordt als een afdeklaag op

De voordelen van een gietvloer met vloerverwarming

Een gietvloer met vloerverwarming is een moderne, naadloze en strakke vloer die