Informatie en advies over gietvloeren

Gratis en vrijblijvend

Gietvloeren zijn op dit moment erg in trek. Dit is ook niet vreemd, want het resultaat is een strakke, naadloze en hygiënische vloer die nauwelijks onderhoud nodig heeft. Gietvloeren gaan lang mee, ze zijn sterk, krasbestendig en natuurlijk schitterend in alle soorten interieurs. Daarnaast kunnen ze voor mensen met hooikoorts of stof allergieën echt een uitkomst bieden. Wil jij een gietvloer plaatsen dan heb je vast al wat informatie opgezocht. Ook al is er veel waardevolle informatie te vinden, er bestaan ook een aantal vooroordelen over gietvloeren die eigenlijk niet kloppen. Hier vind je de belangrijkste op een rijtje.

Gietvloeren zijn grijs

Veel mensen denken bij gietvloeren aan de moderne betonlook vloeren. Deze zijn zeker een onderdeel van het assortiment, maar er zijn een groot aantal andere soorten gietvloeren te koop. Je kunt ze in nagenoeg alle kleuren krijgen die je wilt, waaronder grijs, natuurtinten en felle RAL-kleuren. Het is mogelijk om ze aan te brengen met een bepaald motief, om er een logo of slogan in te laten verwerken of om ze mat of glans af te laten werken. Zelfs betonlook gietvloeren zijn in een verscheidenheid aan kleuren te krijgen. Er is ongetwijfeld een uitvoering en een kleur die past bij jouw smaak en benodigdheden.

Geitvloeren zijn duur

Zoals met zoveel producten het geval is zijn er dure en goedkope gietvloeren te krijgen. Een terrazzo gietvloer, bijvoorbeeld, kan je meer dan €200 per vierkante meter kosten, maar de prijzen voor een mooie steentapijt gietvloer beginnen al bij €40 per vierkante meter. Het verschil zit hem dan niet zozeer in de kwaliteit, maar meer in de samenstelling van de vloer. Steentapijt bestaat uit grindkorrels vermengd met een hars en een kleur. Hierdoor kan de vloer goedkoper worden gelegd, maar zal er altijd een bepaalde structuur te zien zijn. De pure gietvloeren zoals een epoxyvloer of een polyurethaanvloer bestaan enkel uit hars en een kleur en deze zijn dan ook duurder (prijzen vanaf €75 per vierkante meter). Je levert dus wat kwaliteit betreft niet in als je voor een lagere prijs kiest, maar het kan wel zijn dat je dan niet exact het gewenste uiterlijk kunt realiseren.

Gietvloeren passen alleen in moderne en industriële interieurs

Gietvloeren zijn zo veelzijdig dat ze in elk interieur passen. Het is alleen de vraag of jij het naadloze karakter mooi vindt. In een moderne woning komt een strakke en glanzende polyurethaanvloer schitterend tot zijn recht. In industriële interieurs past één van de gietvloeren met een betonlook erg goed. Maar, heb jij een woning met een traditioneel interieur, dan kun je kiezen voor een gietvloer met daarin een natuurtint verwerkt, zoals zand of terracotta. In landelijke woningen is een mat afgewerkte gietvloer erg mooi, bijvoorbeeld in een donkerbruine houtkleur. Heb je een kantoor aan huis, dan kun je overwegen een gietvloer te plaatsen in de kleuren van je bedrijf, of met het logo erin verwerkt. In statige oude woningen kan een zwart/witte gietvloer in de hal erg mooi uitkomen. De mogelijkheden zijn dus eigenlijk eindeloos.

Gietvloeren zijn niet geschikt voor natte ruimtes

In tegendeel. Omdat gietvloeren naadloos zijn en ongevoelig voor vloeistof zijn ze juist erg geschikt voor natte ruimtes, zoals de badkamer en de keuken. Er zijn enkele soorten gietvloeren, en dan voornamelijk die waarin cement of beton is verwerkt, die eerst voorzien moeten worden van een beschermende toplaag. Dat komt doordat deze vloeren soms wat poreus zijn en zonder deze toplaag dus kunnen gaan vlekken als ze nat worden. Dit is echter geen enkel probleem als je hier een coating van polyurethaan over laat aanbrengen. Op die manier zijn alle gietvloertypen toe te passen in vochtige ruimtes.

Gietvloeren zijn koud

Er zijn sommige soorten gietvloeren die koud kunnen aanvoelen, zoals vloeren van epoxyhars of cementgebonden gietvloeren. De meeste gietvloeren, daarentegen, zijn juist vrij warm als je er met blote voeten overheen loopt. Dat komt doordat polyurethaanhars rubberachtig is en niet hard. Hierdoor barst het ook minder snel. Eén van de grote voordelen van gietvloeren is echter dat ze zich erg goed lenen voor vloerverwarming. Als je toch al met je vloeren bezig bent, kun je net zo goed overwegen direct vloerverwarming onder je gietvloer aan te laten brengen. Dit kost wat extra, maar je krijgt de mogelijkheid niet snel weer.

Een gietvloer kun je niet zelf plaatsen

Als je een beetje handig bent en jezelf goed voorbereidt dan kun je een gietvloer in principe prima zelf plaatsen. Specialisten hebben hier natuurlijk veel meer ervaring en handigheid in en weten exact hoe ze een bepaald effect kunnen bereiken. Als jij een gietvloer zal gaan plaatsen dan is dit waarschijnlijk een vrij simpele vloer van hars en kleurmiddel en dit breng je aan in verschillende lagen. Dit kun je in de meeste doe-het-zelf zaken gewoon kopen. Ga je zelf aan de slag, dan is het erg belangrijk dat je aandacht besteed aan de ondervloer. Deze moet vlak en egaal zijn en mag niet bewegen. Ook moet je de lagen ruim voldoende tijd geven om te kunnen drogen en is het het beste als je jezelf en de rest van de inwoners van je woning even ergens anders onderbrengt. Werk rustig, weet waar je aan begint en zorg dat je alle nodige tools bij de hand hebt. Zo kun je aardig wat geld besparen en ook een mooie gladde gietvloer bezitten.

Vergelijk offertes

Wil je weten hoeveel je zou moeten betalen voor een nieuwe gietvloer in jouw woning? Dan kun je hier snel enkele offertes opvragen voor die klus. Wij staan alleen in contact met betrouwbare specialisten die je niet tot aankoop dwingen. Op die manier weet je exact wat je financieel te wachten staat en kun je geld besparen op jouw nieuwe gietvloer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

6x Valse vooroordelen gietvloer

Gietvloeren zijn op dit moment erg in trek. Dit is ook niet

Van standaard naar uniek: Waarom kiezen voor gietvloeren op maat?

Gietvloeren op maat zijn een populaire keuze geworden bij interieurontwerpers en huiseigenaren

Ontdek de psychologie van kleur: trends en kleurkeuze voor gietvloeren in huis

Kleuren hebben een diepgaande invloed op onze emoties, gedachten en gemoedstoestand. Bij