Informatie en advies over gietvloeren

Gratis en vrijblijvend

De meeste moderne woningen hebben tegenwoordig een strakke en egale gietvloer die elke ruimte naadloos verbindt met elkaar. Een gietvloer is te bekleden met elk gewenste vloerbedekking en behalve dat de vloer langer meegaat dan een traditionele vloer zijn ze ook nog hygiënischer en eenvoudiger in het onderhoud. Maar wat zijn de zaken waar er rekening mee moet worden gehouden bij het aanschaffen van een gietvloer in Nederland? Je leest het allemaal hieronder.

Wat is een gietvloer?

Een gietvloer is een gegoten vloer die boven op de ondervloer van je woning komt te zitten. Gietvloeren zijn er in verschillende soorten, kleuren en stijlen. De meeste gietvloeren bestaan uit 4 lagen of meer van elk gemiddeld 3 millimeter dikte. Middels een gietvloer krijgt je woning een ruimtelijk effect vanwege de aaneengesloten vloer die doorgaans zeer duurzaam is. In Nederland wordt een gietvloer ook wel een kunststofvloer of een vloeivloer genoemd. De meeste Nederlandse laboratoria en ziekenhuizen hebben een gietvloer laten aanleggen om de hygiëne van het gebouw te waarborgen.

Soorten gietvloeren

Er zijn verschillende soorten gietvloeren verkrijgbaar in Nederland, in diverse materialen. De meest populaire soorten gietvloeren zijn de PU-gietvloer, de epoxy gietvloer en woonbeton. Daarnaast tref je ook vloercoating, beton cire, microcement, betonvloer, design betonvloer, betonlook vloer, epoxyvloer, grondvloer, ESD-gietvloer en de troffelvloer. De meeste woningen en bedrijven maken voornamelijk gebruik van de PU-gietvloer. Grotere industriële bedrijven maken meer gebruik van epoxy gietvloeren.

Voordelen en nadelen van een gietvloer

Het aanleggen van een gietvloer heeft niet alleen goede kanten maar er zijn helaas ook enkele nadelen hieraan verbonden. De verschillende voor- en nadelen van een gietvloer zijn als volgt:

VoordelenNadelen
Duurzaam en ze gaan ruim 50 jaar meeDe kosten per m2 zijn hoger
Eenvoudig te onderhouden en hygiënischEr is sprake van meer geluidsoverdracht
Een gietvloer sluit alle woonruimtes naadloos aan elkaarSchoenstrepen blijven vaak achter als je niet direct schoonmaakt
Strak en egaal, passend voor een moderne woningDe vloer is harder dus niet echt geschikt voor kinderen
Antistatisch, antislip en slijtvastReparatie aan een gietvloer is duurder
Verkrijgbaar in allerlei kleuren en designsEen gietvloer past niet bij elk interieur
De hoogte van een gietvloer is hoger vergeken met traditionele vloerenEen gietvloer is permanent en moeilijk te verwijderen
Mogelijkheid om vloerbekleding op de gietvloer te plaatsenDe plaatsing van een gietvloer duurt een aantal dagen
Ideaal in combinatie met vloerverwarming

Prijsopbouw van een gietvloer

Het is wel van groot belang om na te gaan wat je kwijt bent aan het aanleggen van een gietvloer, aangezien de materiaalkosten hoger liggen dan de arbeidskosten. De opbouw van de prijs van een gietvloer is als volgt:

 • Materiaalkosten 55%
 • Arbeidskosten 40%
 • Kilometerkosten 5%

Kosten van een gietvloer in Nederland

Hoeveel het laten aanleggen van een gietvloer je gaat kosten is afhankelijk van verschillende zaken. Denk zo aan het aantal vierkante meters, het type gietvloer, eventuele extra opties, de arbeidskosten en de staat waarin de ondervloer zich bevindt.

Kosten op basis van type gietvloer

Hieronder tref je een tabel met de kosten per vierkante meter op basis van welk type gietvloer je laat aanleggen. Daarnaast kan je nagaan wat de totale kosten zijn voor het laten plaatsen van een kleine gietvloer van 20 tot 50 m2.


Kosten per m220 – 50 m2
PU-gietvloer€50 – €70€4.000
Epoxygietvloer€30 – €60€3.150
Woonbeton€65 – €90€4.675
Vloercoating€22 – €38€2.000
Beton cire€65 – €90€4.675
Microcement€68 – €97€4.675
Betonvloer€65 – €90€4.675
Grindvloer€23 – €38€3.150
ESD-gietvloer€55 – €70€3.500
Troffelvloer€55 – €75€3.750

Bijkomende kosten

In bepaalde gevallen rekent de vakman bepaalde extra kosten op de eindfactuur. Hierbij gaat het om de verplichte btw van 21% en eventuele kilometerkosten maar ook het egaal maken van de ondervloer, eventuele schuring, straling of reparatie aan de ondervloer, het plaatsen van een antislip laag en voor onderhoud aan het wapeningsnet. Daarnaast kan je rekenen op kosten voor het plaatsen van een laag egaline of een schrap laag over de ondervloer tegen ongeveer €8 per m2 en het afwerken van plinten tegen ongeveer €5 per m2.

8 Bespaartips gietvloer kopen in Nederland

Aangezien de kosten voor een gietvloer in Nederland flink kunnen oplopen, is het altijd interessant als je kunt besparen waar mogelijk. Besparen kan op de volgende manieren:

 1. Vergelijk eerst offertes van verschillende vakmannen zodat je de beste deal kunt uitkiezen.
 2. Hoe groter het oppervlak van de gietvloer, des te voordeliger de prijs.
 3. Hoe meer kleuren je kiest, des te hoger de prijs. Kies dus maar één kleur.
 4. Indien je zelf beschikt over de nodige kwaliteiten zou je zelf de gietvloer kunnen aanleggen om te besparen op de arbeidskosten en de eventuele kilometerkosten.
 5. Ga na of je buren ook een gietvloer aan willen leggen om kwantumkorting aan te vragen.
 6. Schakel een lokale vakman in voor de klus om te besparen op de kilometerkosten die een landelijke vakman in rekening brengt.
 7. Ga voor vloercoating om de prijs per vierkante meter laag te houden.
 8. Leg de vloer in minder lagen aan. Dan is er ook minder materiaal nodig en bespaar je op de materiaalkosten.

Overweeg je het aanleggen van een gietvloer? Alhoewel de kosten redelijk hoog zijn en de vloer harder is vergeleken met traditionele vloeren, heb je een moderne gietvloer die strak en egaal is en alle woonruimtes naadloos met elkaar verbindt. Daarnaast is een gietvloer makkelijk te onderhouden en verkrijgbaar in allerlei kleuren, designs en lagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

Gietvloer leggen stappenplan

Een gietvloer is een product wat steeds vaker wordt gekozen wanneer mensen

Wat je moét weten over de gietvloer

De meeste moderne woningen hebben tegenwoordig een strakke en egale gietvloer die

6x weetjes over gietvloeren

Gietvloeren worden steeds vaker gekozen als vloerafwerking voor een moderne look. Een