Informatie en advies over gietvloeren
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Een gietvloer is een vloer, die gegoten wordt als een afdeklaag op een dragende vloer. Eenmaal gegoten zal de gietvloer vanzelf uitharden en zichzelf glad strijken. Een gietvloer bestaat uit een combinatie van beton en/of kunststof, zoals epoxy of polyurethaan. Laatstgenoemde is hierbij zachter en flexibeler dan de epoxy gietvloer. Hierdoor zal een polyurethaan vloer vooral in woningen gelegd worden en epoxy vloeren in industrieën.

Hoe lang gaat een gietvloer gemiddeld mee?

Wanneer je jouw gietvloer goed onderhoudt, gaat deze maar liefst vijftien tot twintig jaar mee. Het kan wel zijn dat de toplaag van de vloer eerder vervangen moet worden, afhankelijk van de staat. Een gietvloer is slijtvast, maar er kunnen toch krassen op je vloer komen. Dit kun je voorkomen door een schoonloopmat bij je voordeur te leggen, zodat je zand niet meeneemt de ruimte in. Zand kan namelijk krassen veroorzaken. Tevens kun je onder de poten van je meubels vilt binden, opdat je meubels bij verplaatsen geen krassen veroorzaken.

Heeft een gietvloer onderhoud nodig?

Een gietvloer is onderhoudsarm en heeft geen grote onderhoudsbeurt nodig. Je kunt de vloer wel reinigen. Gebruik wel geen agressieve schoonmaakmiddelen, zoals bleek, want deze veroorzaken schade aan de vloer. Voor een intensieve reiniging kun je gebruikmaken van een waterstofzuiger.

Wat kost een gietvloer?

Wat een gietvloer voor een prijkaartje heeft, is afhankelijk van een aantal factoren: de ondervloer, de moeilijkheidsgraad van het oppervlak, de grondoppervlakte en de afwerking. Sommige bedrijven die de gietvloer komen leggen, maken gebruik van een minimumbedrag van €2500, wanneer de grondoppervlakte lager is dan 20 á 25 vierkante meter. Dit minimumbedrag wordt gehanteerd om de vaste kosten te dekken. In tabel 1 zie je de gemiddelde prijzen voor het plaatsen van gietvloeren.

Tabel 1. Prijzen +- per m2 van diverse gietvloeren

Soorten gietvloerenPrijs per vierkante meter
Polyurethaan€75 – €115
Epoxy€65 – €105
Cementgebonden€70 – €115
Troffelvloer€55 – €75
Steentapijt€25 – €50
Terrazzo€195 – €245
Gevlinderde beton€35 – €60

Beschadigingen aan gietvloer

Schade aan je gietvloer is gemakkelijk te herstellen. Zeker als er weinig krassen en beschadigingen op je vloer zitten, kunnen veel bedrijven in een paar dagen snel en goed je gietvloer herstellen in de oorspronkelijke kleur en tint. De herstelwerkzaamheden hebben betrekking op beschadigingen door vochtschade, schade aan de toplaag van de gietvloer door werking van de ondergrond, het ontstaan van scheurvorming of een vervuiling door olie of andere chemische substanties.

De herstelwerkzaamheden

Het herstellen van je gietvloer ziet er als volgt uit:

  • Het beschadigde oppervlak wordt opgeschuurd
  • De te behandelen beschadigingen worden vetvrij gemaakt
  • Er wordt een primer aangebracht, zodat een goede hechting van de gietlaag aan de ondervloer bewerkstelligd wordt
  • De beschadigde plekken worden behandeld met versnelde polyurethaan of epoxy 
  • De nieuwe gietlaag wordt nog een keer geschuurd
  • Als laatste wordt een transparante coating of kleurcoating aangebracht

Kosten van de herstelwerkzaamheden

Raakt je gietvloer beschadigd en heb je nog garantie op je vloer, dan kun je contact opnemen met de leverancier. Deze komt dan langs om te kijken of je probleem onder de garantievoorwaarden valt. Is dit het geval, dan zal de leverancier de beschadigingen kosteloos repareren. Vaak is dit echter niet het geval of heb je geen garantie meer, wanneer de schade optreedt. In dit geval moet je er rekening mee houden dat er kosten aan de reparatie verbonden zijn. In tabel 2 vind je een kostenoverzicht per vierkante meter van een aantal reparaties aan gietvloeren.

Tabel 2. Gemiddelde kosten per vierkante meter van een gietvloer reparatie

ProbleemOplossingPrijs per m²
Beschadiging gietvloerDefecte stuk verwijderen, opnieuw plaatsen en gehele vloer coaten in nieuwe toplaag€30
Verkleurde of versleten gietvloerVolledig nieuwe kleur- en/of toplaag aanbrengen€20
Opwaarderen gietvloerSterkere en betere toplaag aanbrengen€15

Valt schade aan je gietvloer onder je inboedelverzekering?

Een inboedelverzekering richt zich op schade, die je kunt oplopen aan je inboedel. Kort gezegd, zijn dit alle spullen in je huis als ook huisdieren, fietsen, tuinaanleg, et cetera. Gietvloeren in je woning vallen echter onder je opstal, die je kunt verzekeren met een opstalverzekering. Dit komt, omdat je een gietvloer niet gemakkelijk kunt verwijderen uit je woning. Hierdoor valt het niet onder een inboedel maar onder de opstal. De regel die verzekeraars hanteren is namelijk: ligt de vloer los, dan valt deze onder de inboedel. Is de vloer gelijmd of met spijkers en schroeven vastgezet? Dan is deze verzekerd vanuit de opstalverzekering. Kies je voor zowel een inboedel- als opstalverzekering, dan weet je zeker dat je gietvloer verzekerd is. Let wel op de maximale vergoedingen, die je krijgt. Dit verschilt namelijk per verzekeringsmaatschappij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

Valt schade aan je gietvloer onder je inboedelverzekering?

Een gietvloer is een vloer, die gegoten wordt als een afdeklaag op

Hoe vind ik een goede gietvloer specialist?

De meeste ziekenhuizen en bedrijven waarbij het belangrijk is dat de hygiëne

Wat je moét weten over de gietvloer

De meeste moderne woningen hebben tegenwoordig een strakke en egale gietvloer die