Informatie en advies over gietvloeren
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wie een gietvloer koopt hoopt daar een lange tijd van te kunnen genieten. Het wordt in dat geval altijd aangeraden om een naturel kleur te kiezen omdat dit tijdloos is. De kleur is dus niet onderhevig aan modetrends. Taupe is een duidelijk voorbeeld van zo’n tijdloze kleur. Het is een kleursoort die je in heel veel soorten gietvloeren kan laten terugkomen. We hebben er een paar voor je toegelicht.

De Polyurethaan vloer

De meest gebruikte vloersoort voor huishoudens is de polyurethaan vloer. Dit is een vloer die degelijkheid combineert met hoog wooncomfort. De gietvloer is gemaakt van een mengsel wat niet helemaal hard wordt; het blijft altijd enigszins veerkrachtig. Dat zorgt ervoor dat je bij een valpartij nooit al te hard landt op je vloer. Wel zo handig wanneer er kinderen in een huishouden zijn. De vloer is bovendien voorzien van een UV bestendige laag. Dat zorgt ervoor dat de vloer niet kan gaan verkleuren onder de invloed van UV licht. Deze vloer wordt door de leverancier standaard voorzien van een kleurpigment; je kan natuurlijk kiezen voor een taupe kleur wanneer je een tint in het zand-bruin scala wil kiezen.

De cementgebonden gietvloer

De cementgebonden gietvloer is van zichzelf doorgaans grijs van kleur. De vloer is een stuk harder dan een PU vloer; daardoor is hij iets minder geschikt voor huishoudelijk gebruik wanneer er kinderen in huis zijn. Deze vloer kan je extra laten voorzien van een UV bestendige laag, maar dit is alleen van toepassing wanneer er en kleur door het cementmengsel heen zit. Een vloer met een taupe kleurpigment is redelijk UV bestendig van zichzelf. Je kan de kleur taupe laten terugkomen in een mate die je zelf wil, en daarnaast wordt er een vleug aangebracht in de vloer. Het geheel zorgt voor een vloer die een levendig effect heeft waardoor de taupe kleur nog voller tot zijn recht komt.

De troffelvloer

Dit is een vloer die gemaakt is van heel kleine zandkorrels die samengeperst zijn en gebonden zijn tot een gietvloer. De kleur van zand is doorgaans al vergelijkbaar met taupe. Er zal voor een taupe kleurige troffelvloer dan ook vaak voor deze kleur worden gekozen. De vloer zal altijd worden voorzien van een paar waxlagen om te voorkomen dat de vloer te snel zal gaan slijten. Deze vloer is dan ook heel geschikt voor intensief huishoudelijk gebruik, en de bovenlaag zorgt voor een verend effect waardoor de vloer ook geschikt is voor huishoudens met kleine kinderen.

Een terrazzo vloer

Wie de voorkeur geeft aan een taupe vloer met een levendig kleureffect erin kiest vaak voor een terrazzo vloer. Dit is naar verhouding de dikste vloer. De vloer is ook het duurste om aan te leggen, maar je hebt er levenslang plezier van. Als je kiest voor een terrazzo vloer kies je dan ook het beste voor een vloer in een naturel kleur, zoals taupe. Je bent het duurste uit, maar je maakt een keuze voor het leven.

De kosten van een gietvloer

We informeerden bij een aantal leveranciers van gietvloeren naar de kosten hiervan. We kwamen voor de bovengenoemde soorten tot de volgende prijsopgaven.

Welk type gietvloer koop je Dikte van de vloer Te combineren met een vloerverwarming Prijs per vierkante meter
Polyurethaan UV vloer Tussen 3 en 5 millimeter Ja Tussen 79 en 125 euro
Cementgebonden gietvloer Tussen 4 en 8 millimeter Niet altijd, hangt af van dikte en samenstelling Tussen 76 en 125 euro
Troffelvloer Tussen 5 en 6 millimeter Ja Tussen 65 en 85 euro
Terrazzo vloer Tussen 10 en 25 millimeter Ja Tussen 205 en 255 euro

 

  • Als je al een egale ondervloer hebt. Voor een gietvloer moet je een perfect egale ondervloer hebben. Wanneer de ondervloer van jouw huis van geschuurd en gepolijst beton is, zal dit geen enkel probleem zijn. Je zal deze prijs betalen voor je vloer, en dan tegen de ondergrens aan zitten.
  • Als je geen egale ondervloer hebt. Wanneer er echter sprake is van ongepolijst beton of grindbeton moet de ondervloer eerst worden geschuurd en gepolijst. Je komt duurder in de prijsrange te zitten doordat de leverancier eerst nog een hoop voorwerk moet verrichten.

Hoe is de prijs tot stand gekomen

Hoeveel je betaalt voor een gietvloer bepaal je voor een groot gedeelte zelf aan de hand van keuzes die je maakt.

  • De ruimte(s) die moeten worden voorzien van een gietvloer. Wil je één grote kamer laten voorzien van een gietvloer, dan kan de leverancier gemakkelijk en snel doorwerken. Heb je echter een huis met meerdere kleinere kamers die moeten worden voorzien van een gietvloer, dan zal de leverancier er meer werk aan hebben. Dat meerwerk zie je uiteraard terug op de factuur.
  • De vorm van de ruimte. Heb je een huis wat recht toe recht aan is qua vloer, dan is het aanleggen van de gietvloer een snelle klus. Zitten er echter nissen in de vloer, opgangen naar drempels, of bijvoorbeeld een erker in je huiskamer; reken er dan op dat de leverancier meer werk heeft.
  • De dikte van de vloer. In een enkel geval zal de leverancier ervoor kiezen om een vloer met een heel lichte onregelmatigheid te voorzien van een wat dikkere gietvloer. Er wordt meer materiaal gebruikt, wat je terugziet op de factuur.
  • De hoeveelheid gietvloer. Een gietvloer leverancier zal altijd kijken naar de hoeveelheid die er wordt besteld. Bestel je onder de 20 vierkante meter, dan zal de leverancier jou opstartkosten extra in rekening brengen. Die opstartkosten bestaan uit het aanvoeren van de apparatuur en het aanvoeren van het materiaal. Wanneer je meer dan 20 vierkante meter bestelt worden deze kosten doorgaans niet berekend. Het kan ook zijn dat de leverancier zijn prijs per vierkante meter vanaf 20 m2 wat verlaagt.

Praktische bespaartips

Besparen op een gietvloer kan op de volgende manieren:

  • Bereid je vloer goed voor. De leverancier zal altijd een egale vloer willen voordat hij aan het werk gaat. Wanneer jouw vloer niet egaal is kan je altijd een klussenbedrijf inhuren om de vloer te egaliseren. Een goede voorbereiding is het halve werk. Het tarief van een klussenbedrijf is altijd nog lager dan dat van de leverancier van de gietvloer.
  • Bestel samen met je buren. Wil je een gietvloer; overleg dan met de buren of zij dat ook willen. De leverancier zal dan efficiënter kunnen doorwerken en dat zie je terug op de factuur.

Eerst offertes vergelijken

Offertes vergelijken is de handigste manier om te besparen. Je ziet gelijk wie voor jouw huis de beste leverancier voor een gietvloer is.

 

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

6x weetjes over gietvloeren

Gietvloeren worden steeds vaker gekozen als vloerafwerking voor een moderne look. Een

Strakke gietvloer voor je bedrijf

Het kan als bedrijf soms lastig zijn om een geschikte vloer te

Gietvloer vergelijking t.o.v. hout-laminaatvloer

Wanneer je overweegt een nieuwe vloer te laten plaatsen, dan zal je