Gietvloer over tegels

Als jij op zoek bent naar een moderne en praktische vloer, dan kun je een gietvloer overwegen. Deze vloeren zie je al een tijdje in fabrieken en supermarkten, maar nu worden ze ook in Nederlandse woningen steeds populairder. Vooral in moderne en industriële interieurs zijn gietvloeren erg passend, maar ook als er iemand in huis is met een allergie of astma kun je met een gietvloer de symptomen verminderen. Een ander groot voordeel van gietvloeren is dat ze over verschillende vloeroppervlakten gelegd kunnen worden, waaronder tegels. Hier lees je over wat gietvloeren precies zijn en hoe je er je oude tegelvloer volledig mee kunt renoveren.

Gietvloer over tegels

Wat is een gietvloer?

De reden waarom een gietvloer vrij gemakkelijk over tegels gelegd kan worden, is omdat het vloeibaar wordt aangebracht. De naam geeft het al aan, de materie (meestal een soort hars, zoals epoxy of polyurethaan) wordt op de vloer gegoten, gladgestreken en moet vervolgens drogen. Vaak zijn er meerdere lagen nodig, zoals bijvoorbeeld een antislip toplaag of een egaliserende onderlaag. Gietvloeren kun je aanschaffen in allerlei uitvoeringen, kleuren en van verschillende materialen. Er zijn onder andere cementgebonden gietvloeren, terrazzo gietvloeren waarin marmer is verwerkt, troffelvloeren met een korrel en de standaard polyurethaanvloer. De keuze die je maakt is afhankelijk van het uiterlijk dat je wilt bereiken en ook van je budget. Het leggen van de vloer duurt vaak een aantal dagen, maar wanneer dit klaar is heb je een naadloze, hygiënische, waterafstotende en zeer praktische vloer die zeker 60 jaar lang mee kan gaan.

De kosten

Wanneer je een gietvloer over je tegels gaat leggen, zal je wel eerst je ondervloer moeten egaliseren. Hier wordt dan de gietvloer over aangebracht. Dit kost dus meer en er gaat meer tijd in zitten. Het bespaart je wel de moeite van het uithakken van al je tegels en het opnieuw egaliseren van de grond eronder, wat waarschijnlijk meer geld en zeker meer moeite zal kosten. De prijs voor een nieuwe gietvloer is voornamelijk afhankelijk van het soort vloer dat je kiest en het aantal vierkante meters dat je wilt behandelen. Daarnaast zijn er ook de kosten per vloerspecialist die kunnen variëren. Het volgende overzicht geeft je een idee van de prijzen waarmee je te maken zal krijgen als je je geitvloer over een tegelvloer laat leggen. Alle prijzen zijn inclusief btw, plaatsing en arbeidsloon.

Uitgave gietvloer Bijzonderheden Prijs per m2
Egalisatie ondervloer Maakt de ondervloer egaal en stabiel €8 – €20
Polyurethaan gietvloer 3-5 mm dik, voor particulier gebruik, strak, egaal en iets elastisch €75 – €125
Epoxyhars gietvloer 2-3 mm dik, voor industrieel gebruik, hard en sterk €65 – €120
Steentapijt gietvloer 6-10 mm dik, voor particulier gebruik, vloer met een korrel €35 – €60
Troffelvloer 5-6 mm dik, voor industrieel gebruik, vloer met een korrel €55 – €85
Cementgebonden gietvloer 4-8 mm dik, voor particulier gebruik, stoere en industriële uitstraling €70 – €125
Terrazzo gietvloer 10-25 mm dik, voor particulier gebruik, vermengd met marmer dus zeer luxe uitstraling €200 – €250

Aandachtspunten

Het leggen van een gietvloer over tegels is niet zo gemakkelijk als het leggen van een gietvloer over een egaler oppervlak. Als je in die situatie de volgende aandachtspunten niet goed in de gaten houdt, kan je gietvloer snel beschadigen.

  • De ondergrond: het is voor de levensduur van een gietvloer echt essentieel dat de ondergrond egaal en stabiel is. Als dit niet zo is, zal de vloer gaan scheuren of barsten, omdat deze dan te veel kan bewegen. Daarom moet je een tegelvloer altijd voorbehandelen. Dit betekent dat losse tegels goed vastgelegd moeten worden en dat de vloer eerst egaal gemaakt wordt voordat de gietvloer erop kan worden aangebracht.
  • Het soort gietvloer: vervolgens is het ook verstandig om een type gietvloer te kiezen die ietwat elastisch is. Een gietvloer op basis van polyurethaanhars is hiervoor bijvoorbeeld uitermate geschikt, maar epoxyhars is veel harder. Hierdoor zal epoxyhars minder meegeven en dus sneller barsten. Om die reden is epoxyhars ook ontzettend sterk en kan het bijvoorbeeld op de vloer van een parkeergarage uitstekend dienstdoen, maar is het voor particulier gebruik net iets minder geschikt.

Zelf je gietvloer leggen of uitbesteden?

De meeste mensen kiezen ervoor om een gietvloer te laten leggen door een specialist en besteden deze klus dus uit. Dat komt doordat foutjes in het leggen grote gevolgen kunnen hebben. Als je het materiaal niet egaal kunt aanbrengen, bijvoorbeeld, zal je altijd strepen of deuken blijven zien. En een gietvloer is juist zo mooi omdat deze volledig strak en effen is. Ook is het in sommige gevallen lastig om een gietvloer zelf te leggen, omdat dit toch een vrij specialistische klus kan zijn. Als er verschillende lagen nodig zijn, als de ondervloer niet egaal is of als je een bepaald patroon wilt leggen, zal je goed moeten weten waar je mee bezig bent. Je kunt wel zo’n 60 procent van de totaalkosten besparen als je de klus zelf uitvoert, omdat het een tijdrovend en arbeidsintensief werkje is. Hierdoor vragen gietvloerspecialisten veel arbeidskosten die je dus niet hebt als je zelf aan de slag gaat.

Vergelijk offertes

Wil jij een gietvloer aanbrengen over jouw tegelvloer? Dan wil je vast weten hoeveel je precies zou moeten betalen. Via onze website heb je toegang tot een groot aantal betrouwbare gietvloerspecialisten. Door onze vergelijkingstool te gebruiken ontvang je snel een aantal offertes van geschikte bedrijven uit jouw eigen omgeving.

 

 

Vergelijk gietvloer specialisten in jouw regio!

Het vergelijken van offertes van diverse lokale gietvloerspecialisten kan jou veel voordeel opleveren. Zo krijg je beter inzicht in de kosten en kun je een weloverwogen keuze maken.