Informatie en advies over gietvloeren
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Gietvloeren zijn er in allerlei kleuren, uitvoeringen en prijsklassen. Je kunt voor €40 per vierkante meter al een mooi steentapijt laten plaatsen, maar er bestaan ook gietvloeren die je meer dan €100 of €200 per vierkante meter kosten. Wat ook de prijs, het uiteindelijke resultaat is een strakke en naadloze vloer die erg lang meegaat. Voor industriële interieurs en voor mensen met bijvoorbeeld allergieën zijn deze vloeren erg passend. Het hygiënische karakter samen met het egale uiterlijk zal je woning direct een frisser en opener gevoel geven. Het is dan ook geen wonder dat veel woningeigenaren tegenwoordig kiezen voor een gietvloer. Hier lees je over alle valkuilen en veelgemaakte fouten waarmee je rekening moet houden als je een gietvloer laat plaatsen.

Een slechte ondergrond

De kwaliteit van een gietvloer wordt voornamelijk bepaald door de afwerking van de ondergrond. Het is van groot belang dat deze egaal is, dat er geen bewegende delen aanwezig zijn en dat de gietvloer die erop komt te liggen goed kan aanhechten. Het is mogelijk om gietvloeren over bestaande vloeren te plaatsen, bijvoorbeeld over hout of tegels. Voordat je dit doet controleer je wel of alle gedeeltes van de vloer vastliggen en zo niet, dan moet je hier wat aan doen. Daarnaast is er dan een egaliserende ondervloer nodig, zodat alle gaatjes, deukjes en lijntjes worden weggewerkt. Een gietvloer kan gaan scheuren of barsten als de ondervloer niet correct is afgewerkt.

Insecten, haren en stof tijdens het plaatsen

Een gietvloer wordt in vloeibare staat aangebracht en vervolgens gladgestreken. Hier krijgt het zijn strakke en egale karakter van. Er worden verschillende lagen aangebracht en de toplaag zorgt voor het uiteindelijke resultaat. Deze kun je bijvoorbeeld glanzend of mat laten afwerken. Hoe dan ook, tijdens de werkzaamheden is het van groot belang dat er geen haren, stof of insecten binnen kunnen komen en in je gietvloer belanden. Deze zullen onregelmatigheden veroorzaken en het strakke en hygiënische karakter te niet doen. Houdt kinderen en huisdieren van de werkzaamheden weg, sluit de ramen en voer geen andere werkzaamheden uit in de nabijheid van de gietvloer. Als laatste zorg je ervoor dat alle lagen voldoende zijn gedroogd voordat je verdergaat.

Voegen vergeten

Gietvloeren kunnen, net als houten vloeren, uitzetten en krimpen. Dit wordt veroorzaakt door temperatuurverschillen. Veel specialisten kiezen er dan ook voor om voegen aan te brengen in de gietvloer. Dit kan gedaan worden in de ondervloer of in de gietvloer zelf. Vooral als je ook vloerverwarming aan laat brengen is dit een zeer belangrijk punt om in overweging te nemen. Je voorkomt dan dat de vloer zal gaan barsten. De voegen worden uiteraard erg subtiel aangebracht, zodat je ze niet of nauwelijks kunt zien. Ze kunnen de levensduur van je vloer aanzienlijk verlengen.

De vloerverwarming te snel opvoeren

Als je ook vloerverwarming plaatst onder je gietvloer is het van groot belang dat je deze niet direct op een hoge stand zet. Om redenen al eerdergenoemd kan dit voor scheuren en barsten zorgen, ook al heb je voegen laten plaatsen. Het temperatuurverschil is simpelweg te groot en het is dan ook belangrijk dat je je vloer hier als het ware op voorbereidt. Allereerst moet de vloer minstens twee weken goed kunnen uitharden. Daarna zet je de temperatuur van het water (en dus niet van de thermostaat) op 5 graden Celsius hoger dan de temperatuur in de ruimte. Zorg ervoor dat deze temperatuur constant blijft. Elke 24 uur kun je vervolgens de temperatuur van het water 5 graden Celsius hoger zetten, totdat je 40 graden Celsius hebt bereikt. Nu laat je de vloer weer stapsgewijs afkoelen, elke keer met 5 graden Celsius verschil. Dit herhaal je een aantal keren (minstens één maar meer is beter) voor het beste resultaat.

Aanpassen van deuren en drempels

Gietvloeren zijn erg dun, maar als je ze op je bestaande vloeren plaatst zullen deze wel hoger komen te liggen. Tegelijkertijd zal je vloer waarschijnlijk lager uitkomen als je de huidige vloerbekleding eerst weghaalt. Houdt hier dus rekening mee, want je zal je drempels en deuren hier op moeten aanpassen. Soms is het gemakkelijker om dit eerst te doen.

Goed nadenken over je keuze

Gietvloeren gaan erg lang mee. Daarnaast zijn ze niet gemakkelijk even te verwijderen, omdat ze op de ondervloer zijn vastgelijmd. Het is daarom van groot belang dat je een vloer kiest waar je niet op uitgekeken zal raken en die eigenlijk tijdloos is. Een mooie roze vloer met daarin een afbeelding van Sneeuwwitje is natuurlijk schitterend in de slaapkamer van je dochtertje, maar deze zal hier binnen 10 jaar op zijn uitgekeken. Een aparte betonlook vloer met twee verschillende kleuren is nu heel erg in, maar is dit over 30 jaar nog steeds zo? Gietvloeren kunnen zeker 50 jaar dienstdoen als je ze goed verzorgt. Het is dan ook van groot belang dat je een vloer kiest waar je ook na 50 jaar nog steeds van onder de indruk bent.

Vergelijk offertes

Wil jij ook een gietvloer laten plaatsen of wil je weten wat dit financieel voor jou zal betekenen? Hier kun je snel een aantal offertes opvragen als je onze onafhankelijke vergelijkingstool gebruikt. De offertes zijn gratis en vrijblijvend en ideaal voor het uitvoeren van een grondig marktonderzoek. Zo vind je ongetwijfeld de beste deal voor jouw nieuwe gietvloer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

Ontdek de psychologie van kleur: trends en kleurkeuze voor gietvloeren in huis

Kleuren hebben een diepgaande invloed op onze emoties, gedachten en gemoedstoestand. Bij

Van standaard naar uniek: Waarom kiezen voor gietvloeren op maat?

Gietvloeren op maat zijn een populaire keuze geworden bij interieurontwerpers en huiseigenaren

6x weetjes over gietvloeren

Gietvloeren worden steeds vaker gekozen als vloerafwerking voor een moderne look. Een