Informatie en advies over gietvloeren
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Er zijn een groot aantal soorten gietvloeren op de markt en op dit moment worden deze steeds meer toegepast in particuliere woningen. De standaard gietvloer staat bekend om zijn gladde, strakke en egale afwerking en kan in elke kleur worden gelegd. Een goedkoper alternatief voor deze vloer is het steentapijt, ook wel grindvloer, siergrind, korreltapijt of woongrind genoemd.

 

Wat is steentapijt?

Steentapijt gietvloeren bestaan naast hars en een kleurmiddel ook uit een bepaalde hoeveelheid grind. Je kunt deze krijgen in verschillende korrelgroottes, van 2 millimeter tot 12 millimeter in afmeting. Hierdoor verliest de gietvloer zijn strakke uiterlijk, maar geef je het een andere soort uitstraling. Steentapijt vloeren kun je krijgen in een groot aantal natuurlijke tinten, waardoor je vloer er natuurlijker uitziet dan wanneer je kiest voor een standaard gietvloer. Natuurlijk is het ook mogelijk om hier standaard kleuren aan toe te voegen en heb je dus wat betreft de uitvoering en de tinten een groot aantal opties. Het verschil met een standaard gietvloer is dat een steentapijt een structuur zal laten zien. Dit verschil is vergelijkbaar met bijvoorbeeld standaard sausklaar stukwerk en het laten aanbrengen van een sierpleister op je muren.

 

Hoe wordt steentapijt gelegd?

Steentapijt wordt, net als alle andere gietvloeren, vloeibaar op je vloer aangebracht. De dikte is afhankelijk van de grootte van de korrel waarvoor je kiest. Dit middel wordt geëgaliseerd en moet drogen voordat je vloer bruikbaar is. Vaak worden er meerdere lagen aangebracht, maar bij steentapijt zijn dit er minder dan bij standaard gietvloeren. Vervolgens heb je de keuze om je steentapijt te laten afdekken met een toplaag. Het al dan niet aanwezig zijn van deze toplaag veroorzaakt het onderscheid dat gemaakt wordt tussen een steentapijt met een open- en steentapijt met een gesloten structuur.

  • Open structuur: steentapijt met een open structuur wordt niet afgedekt met een extra toplaag. Dat betekent dat je de structuur van het grind ziet en voelt. Dit geeft een wat rustiekere uitstraling, maar betekent ook dat de hygiënische kwaliteiten van de gietvloer iets achteruitgaan. Het zal gemakkelijker zijn voor vuil, stof, etensresten en vloeistoffen om zich tussen de steentjes te gaan nestelen. Je reinigt dit type steentapijt het allerbeste met een waterzuiger of allesstofzuiger.
  • Gesloten structuur: wil je deze structuur niet voelen, maar nog wel blijven zien, dan kan je steentapijt worden afgewerkt met een transparante toplaag. Deze laag zorgt ervoor dat de vloer volledig egaal blijft en dus gemakkelijk schoon te houden is. Ga je je steentapijt toepassen in bijvoorbeeld de keuken of de badkamer, dan zal dit zeker een goede overweging zijn.

 

De kosten

Steentapijt is een zeer voordelig type gietvloer. Gemiddeld betaal je voor een standaard gietvloer zo’n €80 – €100 per vierkante meter terwijl je voor steentapijt €35 tot €60 per vierkante meter betaalt. Als je kiest voor een gesloten structuur kost dit je €5 per vierkante meter extra. Een groot ander financieel voordeel dat je hebt als je steentapijt laat leggen is dat het egaliseren van de ondervloer niet zo nadrukkelijk nodig is als wanneer je een standaard gietvloer laat plaatsen. Omdat je vloer toch al een structuur heeft, zullen oneffenheden op de ondervloer veel minder snel zichtbaar worden.

 

De veelzijdigheid van steentapijt

Steentapijt kan in een groot aantal situaties worden toegepast. In gesloten vorm is het bijvoorbeeld ideaal voor gebruik in vochtige ruimtes zoals de badkamer en de keuken. Het kan ook tegen de muur van een inloopdouche worden aangebracht zodat je een naadloze afwerking kan realiseren in je gehele badkamer. Steentapijt leent zich erg goed voor gebruik in combinatie met vloerverwarming en is prima bestand tegen de temperatuurverschillen. Daarnaast kan steentapijt natuurlijk in elke ruimte in huis worden toegepast en zal je er een betaalbare, stijlvolle, slijtvaste en warme vloer aan overhouden.

 

Alternatieven voor steentapijt

Vind je de korrel van steentapijt nog te groot? Dan kun je kiezen een troffelvloer te laten plaatsen. De korrels van dit type gietvloer zijn aanzienlijk kleiner, namelijk 0,3 tot 2 millimeter en worden gemengd met epoxyhars waardoor de vloer erg sterk en hard wordt. Troffelvloeren vind je minder in particuliere omgevingen en meer in gebouwen in de openbare en industriële sector. Toch is er geen reden waarom je binnenshuis niet ook voor een troffelvloer zou kunnen kiezen. De structuur is fijner en dit geeft een meer industriële uitstraling aan de vloer. Je kunt troffelvloeren krijgen in verschillende kleuren, korrelgroottes, uitstralingen en met een matte of glanzende afwerking. Daarnaast kun je ook logo’s, spreuken, afbeeldingen en patronen in je vloer laten verwerken. De prijs voor troffelvloeren ligt iets hoger, namelijk tussen de €55 en €85 per vierkante meter.

 

Vergelijk offertes

Gietvloeren met grind geven dus een andere uitstraling aan je woning, maar daardoor zijn ze ook geschikt in een groot aantal interieurs. Wil je weten hoeveel jij zou moeten betalen voor je gietvloer met grind, dan kun je het beste contact opnemen verschillende specialisten en hen om informatie vragen. Via onze vergelijkingstool doe je dit snel en gemakkelijk en kun je binnen de kortste keren beginnen met het vergelijken van offertes voor jouw nieuwe steentapijt gietvloer.

 

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Gietvloer leggen stappenplan

Een gietvloer is een product wat steeds vaker wordt gekozen wanneer mensen

Hoe vind ik een goede gietvloer specialist?

De meeste ziekenhuizen en bedrijven waarbij het belangrijk is dat de hygiëne

Strakke gietvloer voor je bedrijf

Het kan als bedrijf soms lastig zijn om een geschikte vloer te