Informatie en advies over gietvloeren
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Gietvloeren zijn te krijgen in een zeer groot aantal uitvoeringen, kleuren en uitstralingen. Je kunt ook je eigen design laten uitwerken in een naadloze gietvloer, mocht je dit willen. Gietvloeren zijn dus erg veelzijdig en voordat je een type kiest doe je er goed aan alle opties grondig te overwegen. Op die manier kun je het uiterlijk, maar ook de functionaliteit van de vloer zelf beïnvloeden en draag je er zorg voor dat je precies de vloer krijgt die je voor ogen had. Eén van de opties die je hebt is het laten toevoegen van flakes.

 

Wat is een gietvloer en wat zijn flakes?

Gietvloeren zijn vloeren die in vloeibare staat op je huidige vloer worden gegoten. Vaak wordt dit gedaan in meerdere lagen. Het resultaat is een erg dunne, strakke, moderne en egale vloer die dus volledig naadloos is. Dit heeft vele voordelen, zowel wat betreft hygiëne, levensduur, onderhoud en uiterlijk. Het middel dat wordt gebruikt bestaat uit een kunsthars met daardoor een bepaald materiaal of een kleur gemengd. Deze bepaal je dus zelf en de mogelijkheden zijn eigenlijk eindeloos. Voor een wat speelser karakter kun je overwegen aan deze hars flakes toe te voegen. Dit zijn kleurrijke vlokken (de combinatie bepaal je zelf) waarmee je je vloer kunt decoreren en er een persoonlijke twist aan kunt geven. Je krijgt dan dus een vloer in een bepaalde kleur met ‘stippels’ in een andere kleur of meerdere kleuren.

 

De voordelen

Gietvloeren met flakes worden vaak gemaakt met polyurethaanhars. Dit is een harssoort die uitermate geschikt is in particuliere gebouwen, maar ook in situaties waarin zware belasting niet plaatsvindt. Deze vloeren hebben een groot aantal voordelen.

  • Flexibel: polyurethaanhars is flexibel, waardoor de vloer minder snel barst en uitstekend kan worden gecombineerd met vloerverwarming.
  • Hygiënisch: gietvloeren zijn naadloos, gemakkelijk schoon te houden, vloeistofdicht en erg geschikt voor mensen die last hebben van een huisstofmijtallergie.
  • Praktisch: gietvloeren kunnen over de bestaande vloerbekleding worden aangelegd, zijn antislip en niet meer dan 10 millimeter dik.
  • Duurzaam: als je je gietvloer goed verzorgd en elke 10 jaar de toplaag opnieuw laat plaatsen, kun je zeker 60 jaar van je gietvloer genieten.

 

De nadelen

Uiteraard zijn er aan gietvloeren ook nadelen verbonden. Door deze goed te bestuderen kun je bepalen of deze opwegen tegen de voordelen.

  • Plaatsingstijd: gietvloeren worden gelegd in meerdere lagen. De laag met de kleur en de flakes maakt hier slechts één deel van uit. Omdat elke laag individueel moet drogen duurt het lang om een gietvloer te plaatsen. Je kunt hier zeker 5 dagen voor rekenen en soms meer.
  • Prijs: omdat het lang duurt om de gietvloer te plaatsen zijn deze relatief ook vrij duur in de aanschaf. Gemiddeld betaal je zo’n €90 per vierkante meter. Hier staat wel tegenover dat de vloer langer meegaat dan de meeste andere vloersoorten, dus dat je op de lange termijn vaak net zo duur of soms zelfs goedkoper uit bent.
  • Permanent: een gietvloer is moeilijk te verwijderen. Nadat deze geplaatst is kom je er dus lastig vanaf. Het kan zijn dat je tijdens de 60 jaar levensduur je interieur wilt veranderen of dat je niet meer tevreden bent over je flakes. De enige manier waarop je dat dan kunt doen is door je volledige vloer eruit te slopen of je nieuwe vloer over je gietvloer te laten plaatsen.
  • Krasgevoelig: als laatste zijn gietvloeren slijtvast, maar niet altijd bestand tegen krassen. Kijk dus uit wanneer je je gietvloer schoonmaakt en gebruik alleen zachte middelen en doekjes. Schuif niet met je meubilair over de vloer en zorg ervoor dat je zand direct opzuigt. Een gekraste gietvloer is lastig te repareren, maar zal wel een gedeelte van het strakke en egale uiterlijk waar gietvloeren zo bekend om staan verliezen.

 

Welke uitvoering is het beste voor mij?

Flakes kom je eigenlijk vrij vaak in gietvloeren tegen, vooral in publieke gebouwen. Het geeft je gietvloer een speciaal uiterlijk en kan ook mooi zijn in kinderkamers. Waar je wel rekening mee moet houden is dat de gietvloer tientallen jaren meegaat en dat het dus kan zijn dat je op den duur de flakes niet meer mooi vindt. Gebeurt dit, dan kun je dit probleem alleen oplossen door een nieuwe gietvloer te laten plaatsen, een tijdelijke coating toe te laten voegen of je vloer volledig te veranderen. Je kunt je daarom het beste goed oriënteren op de markt voordat je besluit welke uitvoering het beste voor je is. Er zijn erg veel soorten naadloze vloeren en het is de bedoeling dat jij de vloer aanschaft waarvan je de gehele levensduur geniet. Vraag daarom zoveel mogelijk informatie aan bij gietvloer specialisten, kijk naar voorbeelden en ga naar showrooms voordat je een uiteindelijke beslissing maakt

 

Vergelijk offertes

Gietvloeren zijn dus duur in de aanschaf, maar hier krijg je veel voordelen voor terug. Een manier om je goed te oriënteren op de markt en om er zorg voor te dragen dat je de beste prijs betaalt is door offertes van verscheidene specialisten met elkaar te vergelijken. Dit doe je gemakkelijk met de vergelijkingstool op onze website. Binnen de kortste tijd kun jij dan ook genieten van je schitterende nieuwe gietvloer.

 

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Van standaard naar uniek: Waarom kiezen voor gietvloeren op maat?

Gietvloeren op maat zijn een populaire keuze geworden bij interieurontwerpers en huiseigenaren

Gietvloer tips

Een nieuwe vloer aanschaffen doe je niet zomaar en als je een

Gietvloer vergelijking t.o.v. hout-laminaatvloer

Wanneer je overweegt een nieuwe vloer te laten plaatsen, dan zal je