Informatie en advies over gietvloeren
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen ervoor om een gietvloer te kopen voor hun huis. Zo’n gietvloer is een behoorlijk kostbare aanschaf. De meeste kosten gaan echter niet zitten in het materiaal van de gietvloer, maar in het personeel van de leverancier wat de vloer komt aanleggen. Er wordt dan ook steeds vaker gekozen voor een gietvloer die je zelf aanlegt. We deden navraag bij een aantal experts en kwamen tot het volgende stappenplan.
Stap 1: Kies de gietvloer die je wil aanleggen.
|Dit klinkt heel eenvoudig, maar de werkelijkheid is anders. Er zijn speciale doe het zelf pakketten voor gietvloeren, maar je moet eerst kijken naar de producteigenschappen van de vloer die je wil gaan aanleggen. Er bestaan gietvloeren die keihard worden, en gietvloeren die een verende elastische eigenschap hebben. Het eerste type vloeren is niet geschikt voor een gezin met kinderen maar het tweede type vloer wel. Goed om hier aan te denken voor je een vloer koopt. Een vloer van PU uitgiet is het meest handige om aan te leggen.
Stap 2: Bereid de ondergrond goed voor.
De ondergrond waar de gietvloer op komt moet goed egaal zijn. Om het even wat voor ondergrond je hebt; zorg ervoor dat deze grond goed is gladgeschuurd en dat er geen rare hoogteverschillen in zitten. Kuilen in de vloer vul je eerst op voor je de gietvloer gaat aanleggen. Grindbeton schuur je goed af zodat het mooi strak wordt. Verder kan je iedere harde  soort vloer als ondervloer gebruiken, maar pas op met zaken als vinyl, linoleum en marmoleum. Dit zijn materialen die zijn voorzien van een toplaag of waxlaag. Deze laag zal ervoor zorgen dat het materiaal van de gietvloer niet zal hechten. De ondervloer moet helemaal glad zijn voor je verder gaat met de volgende stap.
Stap 3: De stofzuiger erover.
Na het helemaal egaliseren van de ondervloer is het tijd om de vloer stofvrij te maken. Dat doe je met de stofzuiger. Je zuigt al het stof wat bij het schuren vrij kwam op, om te voorkomen dat het in de gietvloer terecht komt.
Stap 4: De hechtingsproef.
Na het stofzuigen is je vloer bijna klaar voor de gietvloer; het is tijd om de hechtingsproef te doen. Dat houdt in dat je op een klein stukje waar het niet opvalt een beetje gietvloer op de vloer aanbrengt. Je kan dan zien of de vloer goed zal gaan hechten. Is dat het geval, dan kan je verder gaan met het mengen van de gietvloer. Is dat echter niet het geval, ga dan verder met stap 5.
Stap 5: De primer.
Een gietvloer moet uiteraard goed hechten aan de ondergrond. Om hiervoor te zorgen wordt het altijd aangeraden om een primer te gebruiken. Deze primer is er voor drie soorten oppervlakken: De droge vloer, de natte vloer en de gladde vloer. Een droge vloer zal je het meeste hebben. Het is bijvoorbeeld een betonvloer die minimaal 4 weken heeft gedroogd na het aanbrengen. Het kan ook een oudere betonvloer zijn die je zelf hebt opgeschuurd. De natte vloer is bijvoorbeeld een betonvloer die nog niet helemaal goed is gedroogd of een betonvloer waar optrekkend vocht in zit. Deze primer breng je nat op nat aan voor het beste resultaat. De primer voor de gladde vloer gebruik je wanneer er bijvoorbeeld sprake is van een houten ondervloer. Breng de primer zorgvuldig aan in de hoeken maar ook op de grote oppervlakken. Werk met twee personen bij deze klus. De ene persoon doet de randen en de andere persoon doet de grote oppervlakken. Laat de primer vervolgens drogen volgens het voorschrift. Dat zal bij een temperatuur van 20 graden ongeveer 14 uur duren.
Stap 6:
Maak de gietvloer aan. In het pakket voor een gietvloer vind je een aantal zaken. Allereerst meng je het granulaat wat je door de gietvloer heen wil doen. Zitten er kleurchips bij, dan gebruik je die al naar gelang jij dat zelf wil. Vervolgens maak je met een grote menger de gietvloer vloeistof zelf aan. Meng lang genoeg en kijk of al het materiaal vanaf de randen wel goed is meegenomen. Maak de mixer vast aan een boormachine om genoeg kracht te zetten. Bereid ondertussen je gereedschap voor.
Stap 6: Neem je gereedschap erbij en rollen maar.
Neem een vloerroller en een lange steel en controleer eerst of deze wel goed bevestigd zit. Controleer ook of de vloerroller wel soepel loopt. Dat is iets wat bepalend is voor het uiteindelijke resultaat van je gietvloer. Vervolgens neem je de smeerkam, en daarmee smeer je het materiaal voor de gietvloer uit over de vloer. Leeg eerst de verpakking die je nodig hebt voor een oppervlak in zijn geheel op de vloer, en spatel het materiaal vervolgens over de vloer heen. Daarna doe je spijkerzolen onder je schoenen – je loopt immers over een nat oppervlak – en brengt met een roller de vloer helemaal goed aan over de vloer. Door de kracht van de roller blijft de gietvloer goed hechten.
Stap 7: De extra coating.
Veel gietvloeren hebben nog een extra coating nodig. Wacht tot de gietvloer gedroogd is, en breng deze vervolgens aan. Je kan dan denken aan een waterafstotende coating die ervoor zorgt dat vocht geen kans krijgt om schade aan te richten, maar ook bijvoorbeeld een coating tegen UV straling, in verband met verkleuren, behoort tot de mogelijkheden.

Als het toch te lastig is

Heb je alle materialen in huis maar zie je nu toch wel op tegen de klus, schakel dan gewoon alsnog een vakman in. Dat doe je met onderstaande button. Je krijgt gelijk een aantal offertes in je mailbox om te vergelijken. Zo betaal je nooit teveel voor een gietvloer aanleggen.

 

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Gietvloer leggen stappenplan

Een gietvloer is een product wat steeds vaker wordt gekozen wanneer mensen

Van standaard naar uniek: Waarom kiezen voor gietvloeren op maat?

Gietvloeren op maat zijn een populaire keuze geworden bij interieurontwerpers en huiseigenaren

Een gietvloer in je garage: is dat mogelijk?

Voor een gietvloer als vloerafwerking wordt steeds vaker gekozen vanwege de moderne,