Informatie en advies over gietvloeren
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Een gietvloer is een vloer waar je voor het leven plezier van kan hebben. Voordat de gietvloer wordt aangelegd worden er echter wel een aantal eisen gesteld aan de ondervloer. De vloer zelf kan namelijk gaan scheuren wanneer de vloer niet helemaal stabiel is bij een aantal typen gietvloer. We keken naar een aantal ondergronden, en we keken ook naar de manier waarop een ondergrond kan worden voor behandeld om goed te zijn voor een gietvloer.

Een gietvloer over beton

De meeste huizen die vanaf 1950 zijn gebouwd hebben een betonnen ondervloer. Dit is in principe de meest geschikte ondervloer om een gietvloer op aan te brengen. Helaas is niet in elk huis gebruik gemaakt van fijn glad beton. Sommige oudere huizen hebben een soort grindbeton waardoor de ondervloer een hobbelig oppervlak heeft. Je zal in alle gevallen de vloer moeten voorschuren voordat de gietvloer kan worden aangebracht. De leverancier van de gietvloer kan dit doen met een zogeheten diamantschuurmachine. Het schuren neemt een behoorlijke tijd in beslag, maar dit is in het behoud van je vloer. Door het opschuren ontstaat een licht ruw oppervlak wat ideaal is voor het leggen van zelfs de meest gevoelige gietvloer. Je kan de vloer ook laten zandstralen of kogelstralen om deze egaal te krijgen. Vooral in het geval van een wat ruwere betonvloer worden deze methoden nogal eens toegepast.

Een gietvloer over tegels heen aanleggen

Vloertegels zijn een heel geschikte ondergrond voor een gietvloer. Het oppervlak zal echter nooit helemaal glad zijn, waardoor de tegels eerst moeten worden opgeschuurd. Daarvoor worden dezelfde middelen gebruikt als bij de gietvloer over beton. Wanneer je kiest voor een vloer die zelf egaliseert kies je voor een dikkere laag die wordt aangebracht. De leverancier zou kunnen voorstellen om twee lagen gietvloer aan te brengen voor een egaal effect. Denk eraan dat deze optie alleen mogelijk is wanneer er gebruik is gemaakt van gladde vloertegels. De tegels moeten na het egaliseren worden opgeruwd voordat de gietvloer zich eraan kan hechten.

Een ondervloer van hout

Oudere voor- en naoorlogse woningen hebben vaak een ondervloer van hout. Zeker in de periode na de tweede wereldoorlog was er zo’n tekort aan beton dat vloeren van hout werden gemaakt. De houten vloer moet aan een aantal eisen voldoen voordat er een gietvloer op kan worden aangebracht. Zo moet de vloer dus helemaal vlak liggen, en daarnaast moet de vloer ook stevig genoeg zijn voor een gietvloer. Deze legt immers nogal wat gewicht in de schaal, wat ervoor zorgt dat een zwakke houten vloer een gevaar kan vormen voor je huis. Er ontstaat een bepaalde luchtvochtigheid wanneer er een gietvloer wordt aangebracht over de houten ondervloer heen. Om te voorkomen dat het hout eerst gaat inkrimpen en vervolgens uitzetten moet de vloer worden beschermd met een vochtwerende laag. De vloer kan je bovendien het beste voorzien van een laag die het geluid isoleert. Op hout hoor je namelijk al loopgeluiden; op een gietvloer met een houten basis heb je een soort klankkast. De vloer moet bovendien helemaal egaal zijn, wat in zal houden dat onregelmatigheden moeten worden weggeschuurd voordat de vloer wordt aangelegd. Verzuim je dit te laten doen, dan kan de gietvloer naderhand gaan scheuren.

De ondergrond die van natuursteen is

Natuursteen tegels koopt men vaak al ‘voor het leven’ waardoor de tegels doorgaans goed strak en recht liggen. Natuursteen vertoont vaak onregelmatigheden waardoor het materiaal niet helemaal strak ligt. Een gietvloer die je over natuursteen laat aanleggen vereist dan ook eerst dat de vloer wordt opgeschuurd en geëgaliseerd. Vervolgens kan er nog een egalisatielaag worden aangebracht om de vloer stabiel genoeg te maken.

Ondergronden die je beter eerst kan verwijderen

Er is ook een aantal ondergronden in huizen wat maar beter kan worden verwijderd voordat er een gietvloer op wordt aangebracht. Het zijn de ondergronden die niet gelijkmatig zijn, en die ook machinaal niet gelijkmatig te krijgen zijn. We hebben het over de volgende ondergronden:

  • Een vloer van linoleum. Deze vloer mag dan heel glad ogen, door het gebruik van meerdere waxlagen door het gebruik heen is de vloer ongeschikt geworden om als ondervloer te dienen. De hechting zal niet voldoende zijn waardoor de vloer weer los zal laten na het aanbrengen.
  • Een vloer van marmoleum. Net als de linoleum vloer heeft deze vloer onvoldoende mogelijkheden voor de hechting van een gietvloer. Wanneer de vloer lastig te verwijderen is zal deze eerst worden voor behandeld met een speciale primer om de gietvloer te laten hechten. Er zal een hechtingsproef worden uitgevoerd om te kijken naar de mogelijkheden om alsnog een gietvloer aan te brengen.
  • Een vloer van kurk. De vloer van kurk is veel te poreus om als ondergrond te dienen. Bovendien is het materiaal te onregelmatig om te worden gebruikt als basis voor een gietvloer. Kurk opschuren is nagenoeg onmogelijk, en een coating aanbrengen is vanwege de zuigende werking niet te doen. Kurk is dus een absolute no go.
  • Een vloer van zeil. Zeil is veel te gevoelig om als ondergrond voor een gietvloer te kiezen. Het materiaal heeft een toplaag waardoor de gietvloer niet zal hechten. Gelukkig is een vloer van zeil heel eenvoudig te verwijderen waarna de gietvloer vervolgens op de ondervloer van hout of beton kan worden aangelegd.

Vraag eerst offertes op

Wil je een vloer geschikt laten maken voor het aanbrengen van een gietvloer; dan is het aan te raden om eerst offertes op te vragen. Je krijgt meerdere offertes op maat met deze button. Zo weet je gelijk waar jij aan toe bent en hoeveel het leggen van een gietvloer jou zal gaan kosten.

Lees ook: kosten dakisolatie

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Ontdek de psychologie van kleur: trends en kleurkeuze voor gietvloeren in huis

Kleuren hebben een diepgaande invloed op onze emoties, gedachten en gemoedstoestand. Bij

6x Valse vooroordelen gietvloer

Gietvloeren zijn op dit moment erg in trek. Dit is ook niet

Van standaard naar uniek: Waarom kiezen voor gietvloeren op maat?

Gietvloeren op maat zijn een populaire keuze geworden bij interieurontwerpers en huiseigenaren