De vloer is een steeds belangrijker wordend onderdeel van je huis. Wie de vloeren van zijn huis gaat aanpakken komt op een gegeven moment de gietvloer van microcement tegen. We keken naar de eigenschappen van deze vloer en naar de prijzen die erbij horen. We kwamen tot de volgende bevindingen.
Inhoudsopgave
Een vloer voor thuis en voor op het werk
Een microcement gietvloer is een vloer die in meerdere plekken aangelegd kan worden. Van oorsprong vond je deze vloer vooral terug in garages, maar tegenwoordig vind je de gietvloer ook steeds vaker in huishoudens terug. Er zijn meerdere soorten gietvloeren van microcement. We hebben ze voor je op een rij gezet.
- De beton gietvloer. Dit is de meest klassieke vorm van een gietvloer van microcement. Deze vloer is behoorlijk hard, wat ervoor zorgt dat het wooncomfort niet echt optimaal te noemen is. Doordat de vloer niet meegeeft bij een valpartij zal hij niet snel worden aangeschaft in een gezin waar kinderen aanwezig zijn. De vloer heeft echter wel een stevigere en meer slijtvaste structuur dan de andere variant.
- De vloer van woonbeton. Woonbeton is een middel wat wordt gemaakt op basis van microcement, maar daarnaast is er polyurethaan aan toegevoegd. Dit is een middel wat de vloer een veerkrachtige structuur geeft De vloer is bovendien waterafstotend, en daarnaast is de vloer meer onderhoudsvriendelijk dan een betonnen gietvloer. Deze vloer scoort wel hoog bij gezinnen met kinderen. Bij een valpartij geeft de vloer namelijk enigszins mee, en hij voelt aangenaam zacht aan je voeten. Je zal wel bij deze vloer de toplaag wat vaker moeten laten vervangen dan bij de gietvloer van beton.
De levensduur van een vloer van microcement
Een vloer van microcement is een vloer die je voor een heel lange tijd aanschaft.
- De vloer van beton koop je voor een termijn van 25 tot 30 jaar. De vloer heeft tussentijds wel een aantal keren onderhoud nodig om in een goede conditie te blijven. Zo kan je de vloer tussendoor een aantal keren in de lak of in de wax laten zetten om de glans te behouden. Zorg er wel voor dat je de vloer goed onderhoudt, en dat je vlekken die op je vloer komen bijtijds verwijdert. Een vloer van beton heeft namelijk geen helemaal afsluitend oppervlak waardoor vuil en stof in de poreuze gaatjes aan het oppervlak kunnen komen te zitten.
- De woonbeton vloer heeft een iets kortere levensduur. Je koopt deze vloer voor een periode van 15 tot 25 jaar. Het materiaal is wat meer onderhoudsgevoelig dan dat van een beton vloer. De toplaag moet in conditie worden gehouden. Dat houdt in dat deze in geval van krasjes moet worden bijgewerkt. De woonbeton vloer kan wel eenvoudiger worden voorzien van een vochtwerende coating waardoor deze langer zonder vlekken en kringen zal blijven.
De vloer op kleur krijgen
Wil je een vloer hebben van microcement, dan zal altijd worden gevraagd of je een kleur door je vloer heen wil hebben. Uiteraard kan je kiezen voor een effen grijze vloer, maar het effect zal je op den duur gaan tegenstaan. Wie een vloer wil die een kleur heeft doet er goed aan om een microcement vloer van woonbeton te kopen. Deze vloer wordt namelijk bij de productie aangemaakt met kleurpigmentdelen. Je kan op die manier kiezen voor een lichte kleur in je vloer wat het geheel wat levendiger maakt. Je kan ook kiezen voor meer kleuren of een patroon in je vloer; dit oogt mooi, maar de prijs zal wel behoorlijk wat hoger zijn dan bij een effen vloer.
De prijs van een microcement vloer
We informeerden naar de prijs van een microcement vloer en kwamen tot de volgende bevindingen.
Wat voor materiaal koop je | Kleur of grijs | Hoe is de prijs berekend | Prijs |
Betonvloer | Grijs | Per vierkante meter | Tussen 80 en 100 euro |
Woonbeton | Grijs of kleur | Per vierkante meter | Tussen 100 en 120 euro |
Hoe wordt de prijs van een microcement vloer bepaald
Hoeveel je betaalt voor een microcement vloer heb je voor een heel belangrijk gedeelte zelf in de hand.
- Wat voor type microcement kies je. Kies je voor een harde beton vloer zonder polyurethaan erin verwerkt, dan ben je relatief gezien het goedkoopste uit. Ga je voor een vloer met een hoger woongenot erbij, dan kom je bij de vloer met polyurethaan uit. Je betaalt een hogere prijs maar daarvoor krijg je wel meer wooncomfort.
- Wil je een antisliplaag. Een vloer van microcement zal doorgaans behoorlijk glad zijn. Wanneer je een vloer wil waarop je niet snel onderuit gaat en waar kinderen geen valpartijen op hebben; kies dan om op de vloer een laag antislip te laten aanbrengen. Je betaalt een bedrag tussen 20 en 25 euro per vierkante meter extra voor deze optie. Je koopt echter wel een stuk veiligheid voor je gezin.
- Hoe is de ondervloer. Voor een vloer met microcement zal je echt een volledig strakke en stevige ondervloer moeten hebben. Is dit niet het geval, dan zal de leverancier eerst jouw ondervloer onder handen moeten nemen voordat de cementvloer geplaatst kan gaan worden. Dat voorbereiden van de vloer komt in de vorm van een meerprijs op de factuur te staan.
Besparen op je vloer van microcement
Een microcement vloer is een behoorlijke uitgave. Gelukkig kan je er redelijk eenvoudig op besparen. Dat doe je door offertes op te vragen. Die kan je vergelijken waarna je tot de beste leverancier voor jouw vloer komt. Je krijgt met één muisklik meerdere offertes op maat in je brievenbus.