Informatie en advies over gietvloeren
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Steeds meer mensen kiezen – geïnspireerd door het industriële thema – voor een gietvloer in hun huis. Een gietvloer is een vloer die je voor een behoorlijk aantal jaren koopt, en waar je dus behoorlijk wat aan uit zal geven. Bij de aanschaf van een gietvloer komt dan namens de fabrikant al snel de vraag of je er een vloerverwarming bij wil gaan aanleggen. We zullen kijken naar de voors en tegens van een vloerverwarming.

Waarom zou jij een vloerverwarming kiezen bij een gietvloer

Een vloerverwarming is een systeem waarbij je verwarmd wordt in je huis via indirecte warmte. Er wordt niet gebruik gemaakt van radiatoren die een kamer vanaf de zijkanten verwarmen Daar staat tegenover dat er gebruik wordt gemaakt van verwarmingsbuizen in de vloer. Aangezien je bij een gietvloer je hele vloer moet strippen tot de ondervloer aan toe is het een goed idee om te kiezen voor een vloerverwarming. Je hebt geen radiatoren meer in je huiskamer hangen, en daarnaast kan jij je huis verwarmen op een lagere temperatuur. Wanneer je toch al in een verbouwing zit valt dit doorgaans goed te combineren met de aanleg van een vloerverwarming. Het klinkt als de meest handige keuze.

Vloerverwarming die schadelijk is voor je gietvloer

Er zijn ook fabrikanten die zeggen dat een vloerverwarming schadelijk is voor een gietvloer. De vloer zou gemakkelijk kunnen gaan scheuren doordat er warmte doorheen komt. Doordat de vloer redelijk dun is, is het gevaar van een kapotte vloer aanzienlijk. De waarheid ligt in het midden. Een gietvloer zal niet altijd even goed te combineren zijn met een vloerverwarming, maar in een behoorlijk aantal gevallen is dit wel mogelijk.

Jouw inrichting bij een gietvloer zonder vloerverwarming

Koop je een gietvloer te hebben maar wil je geen vloerverwarming, dan is het sowieso goed om je radiatoren te vervangen. Je moet eventueel door de vloer heen leidingen aanleggen, en dat kan straks niet meer wanneer de nieuwe gietvloer eenmaal is aangebracht. Een goede verwarming in je huis kan je dus langs de conventionele manier en via de vloerverwarming aanbrengen; je moet echter sowieso zorg dragen voor een goede verwarming voordat je een gietvloer laat aanbrengen. De radiatoren mogen namelijk niet te dicht boven de gietvloer hangen.

Een gietvloer die geschikt is voor vloerverwarming

Niet elke gietvloer is even geschikt om te worden gecombineerd met een vloerverwarming. Dat komt doordat niet elke vloer bestand is tegen warmte van onderaf. We hebben de gietvloeren die geschikt zijn om met een vloerverwarming op een rij gezet.

  • De Polyurethaan UV vloer. Deze vloer wordt vooral gebruikt bij gezinnen met kinderen. Het is een taaiharde vloer die een verende werking heeft. Deze vloer voelt goed aan de voeten en is daarnaast gemakkelijk te onderhouden. De vloer is UV straling bestendig wat ervoor zorgt dat hij niet zal gaan verkleuren.
  • De troffelvloer. Deze vloer is gemaakt van zand waar een toplaag op is aangebracht. Door de rulle samenstelling van het zand en het bindmiddel is de vloer uitermate geschikt voor een vloerverwarming. De vloer is echter ook prima te gebruiken zonder vloerverwarming. Het is een vloer met een industrieel uiterlijk, en daar wordt hij ook het meeste voor gebruikt.
  • Een steentapijt. Het steentapijt is een vloer die een koel uiterlijk en gevoel geeft aan je voeten. De vloer is gemaakt van kleine steentjes met een bindmiddel erdoor. Daarnaast is het steentapijt het goedkoopste in de serie gietvloeren. Een steentapijt laat zich combineren met een vloerverwarming maar hij wordt ook heel veel zonder vloerverwarming verkocht.
  • De Terrazzo vloer is naar verhouding de dikste vloer. Daarom kan je hem wel combineren met een vloerverwarming, maar de meeste mensen kopen deze vloer zonder vloerverwarming. De vloer voelt koel en steenachtig aan, en een vloerverwarming moet veel werk verrichten om deze vloer op te warmen.

Vloeren die vooral worden verkocht zonder vloerverwarming

Er zijn ook een aantal vloeren die worden verkocht zonder vloerverwarming, omdat dit systeem simpelweg niet mogelijk is. We hebben het in dat geval over de volgende vloeren:

  • De epoxyvloer. Dit is een harde gietvloer die vooral voor industrieel gebruik geschikt is. de vloer wordt ook wel verkocht aan particulieren, maar door de samenstelling zal de vloer eenvoudig scheuren bij het gebruik in combinatie met een vloerverwarming. Wil je dus geen vloerverwarming, dan zou de epoxyvloer een keuze kunnen zijn.
  • De cement gebonden gietvloer. Dit is een vloer die door zijn structuur nagenoeg niet geschikt is voor een combinatie met een vloerverwarming. Zit er een hittebestendig bindmiddel door de vloer heen dan is het nog wel een optie. Een vloer die geen hittebestendig bindmiddel heeft zal in dit geval gaan scheuren wanneer de vloerverwarming wordt aangezet.

Hoeveel kost een gietvloer

We informeerden naar de prijs van een gietvloer. We kwamen tot de volgende bevindingen.

Welk type gietvloer koop je Wat is de dikte van de gietvloer  Geschikt in combinatie met vloerverwarming Prijs per vierkante meter
Een Polyurethaan UV vloer 3 tot 5 millimeter Ja Tussen 85 en 125 euro
Een Epoxyvloer 2 tot 3 millimeter Nee Tussen 70 en 115 euro
Een cementgebonden gietvloer 4 tot 8 millimeter Niet standaard Tussen 75 en 125 euro
Een troffelvloer 5 tot 6 millimeter Ja Tussen 60 en 85 euro
Een steentapijt 6 tot 10 millimeter Ja Tussen 30 en 57 euro
Een terrazzo vloer 10 tot 25 millimeter Ja Tussen 200 en 255 euro

 

Eerst offertes

Wil jij laten voorrekenen wat het oplevert om een gietvloer te kopen met vloerverwarming, en wil je dat vergelijken met een gietvloer zonder vloerverwarming; vraag dan eerst offertes op. Dat doe je met één muisklik, en je ziet gelijk welke vloer en welke leverancier voor jou de beste is.

 

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Wat je moét weten over de gietvloer

De meeste moderne woningen hebben tegenwoordig een strakke en egale gietvloer die

Beton Ciré in je badkamer

Gietvloeren worden steeds vaker gebruikt om de vloer af te werken. Het

Van standaard naar uniek: Waarom kiezen voor gietvloeren op maat?

Gietvloeren op maat zijn een populaire keuze geworden bij interieurontwerpers en huiseigenaren