Informatie en advies over gietvloeren

Gratis en vrijblijvend

Gietvloeren zie je steeds meer in de Nederlandse interieurs. Dit komt doordat ze naast erg praktisch, ook erg mooi zijn. Met hun naadloze afwerking en strakke oppervlak passen ze perfect in de moderne en industriële interieurs die vandaag de dag zo populair zijn. Overweeg jij een gietvloer te kiezen voor je woonkamer, dan ben je dus zeker niet de enige. Hier vind je allerlei informatie over gietvloeren wat betreft de kosten, de mogelijkheden en een stappenplan om de beste vloer te kiezen voor jouw situatie.

 

De kosten

Op het eerste gezicht lijken gietvloeren erg duur. Per vierkante meter zijn ze ook zeker duurder dan veel andere soorten vloerbekleding. Op de lange termijn ben je met een gietvloer echter vaak goedkoper uit, omdat deze langer meegaan en erg weinig onderhouden hoeven te worden. Je kunt rekenen op een levensduur van 60 jaar als je je gietvloer goed schoonhoudt en elke 10 jaar de toplaag laat vervangen. De initiële kosten zijn dus zeker hoog, maar niet hoger dan wanneer je bijvoorbeeld twee keer een andere nieuwe vloersoort moet laten plaatsen. Uit de onderstaande tabel kun je een idee krijgen van deze financiële gevolgen, inclusief btw, materialen en plaatsing door een betrouwbare gietvloerspecialist.

 

Soort gietvloer Tot 50 m2 Tot 100 m2
Polyurethaan €100 – €125 €90 – €115
Epoxyhars €90- €120 €80 – €110
Steentapijt €50 – €60 €45 – €55
Troffelvloer €70 – €85 €65 – €80
Cementgebonden €95 – €125 €90 – €120
Beton ciré €120 – €140 €125 – €145
Vloerverwarming Bijverwarming €25 extra per m2 Hoofdverwarming €50 extra per m2
Egalisatie ondervloer €8 – €20 per m2

 

De mogelijkheden

Eigenlijk kun je in de woonkamer elk soort gietvloer laten leggen. Hier zijn geen speciale omstandigheden waarmee rekening gehouden moet worden, zoals bijvoorbeeld in de badkamer wel het geval is. Een gietvloer kies je op uiterlijk en op prijs en zoals je ziet kunnen deze prijzen nogal verschillen. Ook zal je merken dat als je een groter oppervlak aan te bieden hebt, de prijs per vierkante meter naar beneden zal gaan. Hier vind je een beknopte samenvatting van de verschillende soorten gietvloeren die je tot je beschikking hebt.

  • Kunstharsvloeren: onder de standaard gietvloeren worden de vloeren verstaan op basis van polyurethaan- of epoxyhars met daardoor één of meerdere kleuren gemengd. Ook kun je hier een eigen twist aan geven, bijvoorbeeld door kleurenvlokken, glitter, een metallic look of een speciaal design aan toe te voegen. Deze vloeren krijg je in alle kleuren, maar je kunt ook een bepaalde uitstraling toevoegen door te kiezen voor een gemêleerde vloer of een matte afwerking. Eigenlijk zijn de mogelijkheden eindeloos dus bespreek dit met je specialist.
  • Grindvloeren: troffelvloeren en steentapijt bestaan ook uit een kunsthars, maar daar wordt dan een grindkorrel doorheen gemengd. Hierdoor zal je dus altijd een structuur zien. Het is mogelijk om deze transparant af te werken of om er een kleur aan toe te voegen en ook hier zijn alle combinaties mogelijk. Grindvloeren zijn wat goedkoper in de aanschaf, maar hebben dus niet zo’n glad en effen effect als de kunstharsvloeren.
  • Betonlook vloeren: op dit moment zijn vloeren met een stoere en industriële betonlook erg in trek. Deze kun je krijgen in bepaalde grijstinten en natuurtinten en zijn zo samengesteld om het uiterlijk van beton na te bootsen. Cementgebonden gietvloeren of een gietvloer van beton ciré zijn dan twee opties die je hebt, maar je kunt ongetwijfeld meerdere mogelijkheden vinden wanneer je hier specifiek naar op zoek gaat.

 

Stappenplan gietvloer kopen

Terwijl je een gietvloer aan wilt schaffen voor je woonkamer heb je een groot aantal keuzes te maken. Hier vind je een handig stappenplan waarmee je deze één voor één en op de juiste volgorde kunt samenstellen.

  1. Het type gietvloer: de eerste keuze die je maakt is het type gietvloer die je wilt hebben. Deze kun je bepalen door uiterlijk, prijs en door te kijken naar de functie van de ruimte. In de keuken of badkamer zijn andere vloeren geschikt dan voor de woonkamer, bijvoorbeeld.
  2. De ondergrond: kijkende naar de eigenschappen van de vloer, kun je bepalen of een egaliserende onderlaag noodzakelijk is of niet. De dunnere vloeren hebben hier zeker baat bij, omdat deze oneffenheden veel beter laten zien. Eventueel kun je overwegen dit zelf te doen door een egaline aan te schaffen bij een doe-het-zelf zaak.
  3. Vloerverwarming: als je toch aan je vloer gaat werken, kun je direct beslissen of je hier vloerverwarming onder aan wilt brengen. De meeste gietvloeren zijn hier uitstekend geschikt voor, dus als dit altijd al een wens van je was is nu het juiste moment.
  4. Het design: vervolgens heb je de mogelijkheid je gietvloer persoonlijker te maken door er een bepaald design aan toe te voegen. Dit kan een afbeelding of slogan zijn, een patroon dat je mooi vindt of je kunt glitters, flakes of een metallic look door het mengsel laten doen.
  5. De afwerking: als laatste is er de afwerking van de vloer. Dit kan een simpele keuze zijn tussen glans en mat, maar je hebt ook de mogelijkheid om een antislip laag toe te laten voegen, een antibacteriële laag of een extra sterke toplaag.
  6. De specialist: uiteindelijk moet je dan ook bepalen wie de vloer gaat leggen. Wil je zo lang mogelijk van je vloer genieten, dan is het verstandig hier een vakkundig bedrijf voor in te schakelen. Zorg er dus voor dat je zeker voldoende tijd investeert in het vinden van een gietvloerspecialist die je vertrouwt.

 

Vergelijk offertes

Hier zet je de eerste stap richting een nieuwe gietvloer in je woonkamer. Dit doe je met onze vergelijkingstool. De service is volledig gratis en vrijblijvend, maar kan je wel helpen de beste deal te vinden bij de specialist die volgens jou de beste kwaliteit levert.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

6x Valse vooroordelen gietvloer

Gietvloeren zijn op dit moment erg in trek. Dit is ook niet

6x weetjes over gietvloeren

Gietvloeren worden steeds vaker gekozen als vloerafwerking voor een moderne look. Een

Hoe vind ik een goede gietvloer specialist?

De meeste ziekenhuizen en bedrijven waarbij het belangrijk is dat de hygiëne