Informatie en advies over gietvloeren
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Een gietvloer aan laten leggen is een klus waar behoorlijk wat tijd in zal gaan zitten. De leverancier zal vooraf een bezoek brengen aan jouw huis om te kijken of de ondervloer geschikt is voor een gietvloer. De term ‘primerlaag’ komt dan geregeld voorbij zetten. We keken voor jou naar wat er komt kijken bij het aanbrengen van een dergelijke primerlaag voor een gietvloer.

Kies de juiste primer

Een primer voor een gietvloer koop je bij de speciaalzaak. Daar word je al gelijk geconfronteerd met de eerste vraag; welke primer heb je nodig. Er zijn drie soorten primer in de handel die we voor je zullen benoemen.

  • De primer voor een droge ondergrond. Een ondergrond die goed droog is, met beton van minimaal 4 weken oud kan worden voorzien van een primer voor een droge ondergrond. Heb je eerst een optrekkend vocht gehad vanuit je kruipruimte, dan zal je met vochtvreters aan de slag moeten om het beton te drogen, of je met een andere primer kopen.
  • De primer voor een vochtige ondergrond. Een gietvloer moet je nooit op een natte ondergrond leggen, maar een vochtige ondergrond (door bijvoorbeeld opkruipend vocht dus) behandel je voor met een speciale primer voor de vochtige ondergrond. Denk bijvoorbeeld aan een houten vloer die niet helemaal droog te krijgen is of de oude betonnen vloer.
  • De primer voor de gladde vloer. Heeft jouw ondervloer een glad karakter zoals bij een gevlinderde vloer, of bijvoorbeeld een geslepen betonvloer het geval is, dan moet je een primer voor gladde vloeren gebruiken.

Twijfel je over het type ondervloer wat je hebt, doe dan eerst een hechtingsproef met het gietvloermateriaal op een plek die uit het zicht zit.

De stofzuiger

Zijn alle materialen in huis om de primer aan te brengen, dan reinig je de vloer. Dat doe je met een stevige stofzuiger. De hele vloer moet vrij zijn van stof en los vuil. De randen van de muur kan je ook stofzuigen wanneer je wil dat hier primer op komt. Vervolgens plak je delen die je niet wil behandelen af met een afplaktape.

Maak de epoxyprimer aan

Epoxy is een harsvorm; je zal er op moeten lette dat je de hars en de harder in de juiste verhouding aanmengt voordat je het aanbrengt. Dit bepaalt namelijk de snelheid en de mate van uitharding van je vloer. Meng de epoxyprimer volgens de gebruiksvoorschriften met een spiraalmixer en doe dit 2 tot 4 minuten minimaal. Schraap alle componenten vanaf de zijkanten goed mee tijdens het mengen. Hoe de primer zich laat verwerken hangt af van de hoeveelheid die je gaat aanbrengen en daarnaast is het ook afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Werk dan ook met twee personen tegelijk. Verdeel de primer in kleinere emmers; dit zorgt ervoor dat de hars niet te snel uithardt. In een grote hoeveelheid zou de hars te snel kunnen uitharden.

Uitgieten en verdelen van de primer

Deze klus kan je het beste met twee personen doen. De ene persoon doet de randen met epoxyprimer, hetgeen gebeurt met een mengbeker. Je doet dit op die plekken waar een vloerroller niet bij kan komen en op de randen van de vloer. De grote vlakken in een kamer worden door de tweede persoon gedaan met de vloerroller. Het is handig om de vloer voorop te verdelen in oppervlakken en deze deel voor deel te behandelen. Giet niet teveel hars uit over de vloer; 250 gram epoxyhars per vierkante meter is genoeg. Rol de hars vervolgens met vachtrollers uit over de vloer. Doe dit kruislings waarna je in 1 richting met hele banen uitstrijkt. Draag hierbij spijkerzolen onder je schoenen, waardoor je over de vloer kan lopen zonder dat je na het lopen opnieuw hoeft te rollen. Heb je grote oppervlakken, dan kan het handiger zijn om een vloerwisser te gebruiken om de primer te verdelen na het uitgieten. Wis van links naar rechts om de primer te verdelen, en van rechts naar links. Je rolt de primer vervolgens weer kruislings uit waarna je het in 1 richting uit rolt.

Gun de primer de kans om uit te harden

Na het aanbrengen van de primer moet deze uiteraard goed kunnen drogen. Dat uitharden moet gedurende 8 tot 16 uur gebeuren. Daarbij moet er een temperatuur van 20 graden in de ruimte zijn. Is het wat kouder, dan zal de primer meer tijd nodig hebben om uit te harden. Is het warmer, dan heeft de primer iets minder tijd nodig. Bij een epoxy gietvloer moet je de gietvloer binnen 48 uur aanbrengen; dat zorgt voor de beste chemische hechting.

Als je hier helemaal geen zin in hebt

We snappen het best als jij helemaal geen zin hebt om alle bovengenoemde stappen te doorlopen. In dat geval laat je de klus door een vakman uitvoeren. Om prijzen hiervoor op te vragen druk je op deze button. Je ziet dan gelijk een aantal offertes in je mailbox om te vergelijken.

 

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

6x weetjes over gietvloeren

Gietvloeren worden steeds vaker gekozen als vloerafwerking voor een moderne look. Een

Hoe vind ik een goede gietvloer specialist?

De meeste ziekenhuizen en bedrijven waarbij het belangrijk is dat de hygiëne

6x Valse vooroordelen gietvloer

Gietvloeren zijn op dit moment erg in trek. Dit is ook niet