Informatie en advies over gietvloeren
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Steeds meer mensen kiezen voor binnenshuis voor een gladde vloer. Dat heeft zo zijn redenen. Steeds meer mensen kampen met een huisstofmijt allergie waardoor ze geen tapijt verdragen in hun huis. Daarnaast hebben ze geen zin in heel intensief onderhoud van hun vloer. Een gladde vloer is er in meerdere soorten. De gietvloer wint aan populariteit bij woningbezitters, maar de pvc vloer is nog steeds mateloos populair. We keken naar een aantal verschillen tussen een gietvloer en een pvc vloer, en kwamen tot de volgende punten.

De prijs van een vloer

Een pvc vloer koop je voor een prijs die tussen de 3 en 20 euro per vierkante meter ligt. De prijs die je betaalt wordt bepaald door de kwaliteit van de vloer en door de print van het pvc. Een goede pvc vloer is dus nog altijd een stuk goedkoper dan een gietvloer. Een gietvloer begint namelijk bij ongeveer 35 euro per vierkante meter. Je koopt in dat geval een gietvloer van steentapijt; de goedkoopste variant van een gietvloer. Die lagere prijs van pvc mag dan een feit zijn; daar staat wel het een en ander tegenover. De gietvloer is waardevoller door de levensduur van de vloer.

De levensduur van een vloer

Een vloer van pvc zal je niet voor een heel lange tijd kopen. Door het zachte materiaal van de pvc vloer zal het redelijk snel beschadigen waardoor je de vloer niet meer goed schoon kan krijgen. Door kleine haakjes in de vloer en kleine beschadigingen blijft vuil steken waardoor je een onhygiënisch geheel krijgt. De pvc vloer heeft dan ook een levensduur die tussen de 5 en 10 jaar ligt. Daarna zal je een nieuwe pvc vloer moeten aanschaffen om de bestaande vloer te vervangen. Wanneer je dit afzet tegen de levensduur van een gietvloer kom je tot een heel ander inzicht. De gietvloer heeft namelijk een levensduur die tussen de 25 en 30 jaar kan liggen. Je doet al die tijd met één en dezelfde vloer, waardoor een gietvloer opeens een veel aantrekkelijkere optie krijgt. Een vloer die gedurende 30 jaar ongeveer 4 keer vervangen moet worden is een heel ander kostenplaatje wanneer je het vergelijkt met de kosten van een gietvloer. We komen daar straks in de tabel op terug.

Wat voor type vloer Levensduur van de vloer Prijs per vierkante meter Prijs omgerekend naar levensduur per jaar
PVC vloer Tussen 5 en 10 jaar Tussen 3,50 en 20 euro Tussen 1 en 4 euro
Gietvloer Tussen 25 en 30 jaar Tussen 35 en 125 euro Tussen 1,10 en 4,10 euro

 

De stevigheid van een vloer

Wanneer het aankomt op stevigheid is de gietvloer een stuk beter dan de pvc vloer. De pvc vloer zal na een aantal jaren zijn elasticiteit verliezen waarna het materiaal hard en droog wordt. De gietvloer is een vloer die blijvend elastisch is, zeker wanneer het een Polyurethaan UV vloer is. De vloer zal dan ook steviger zijn dan een pvc vloer waarbij de levensduur langer gegarandeerd is. Wie kiest voor een vloer met weinig problemen en zonder onhygiënische toestanden door verouderend materiaal kiest voor een gietvloer.

Het comfort van een vloer

Dit is een punt waar de onwetendheid van de consument overheerst. Een vloer van pvc wordt doorgaans geacht zachter te zijn aan de voeten dan een gietvloer. Dit blijkt echter niet zo te zijn. Een gietvloer kan namelijk van meerdere materialen worden gemaakt. Kies je voor de al eerder genoemde polyurethaan gietvloer, dan kies je voor een vloer die blijvend elastisch is. De vloer zal dan ook net zo goed meegeven bij een valpartij als een pvc vloer, en het comfort aan de voeten is net zo hoog. De gietvloer kan een stuk comfortabeler zijn dan de pvc vloer, want deze wordt vaak gecombineerd met een vloerverwarming.

Een vloerverwarming bij een renovatie of verbouwing

Een renovatie of een verbouwing wordt vaak aangegrepen om een vloerverwarming aan te leggen. Dit is een verwarming die letterlijk nogal wat stof doet opwaaien. De leidingen moeten in de ondervloer worden gefreesd, en dat is een klus die je niet zomaar lichtzinnig uitvoert. Bij een dergelijke grootscheepse aanpak van de vloer wordt doorgaans ook een gietvloer aangelegd om voor de komende 25 a 30 jaar klaar te zijn met het onderhoud van de vloeren van het huis. Dat zorgt ervoor dat een vloer een hoge comfortwaarde heeft, en dat er zo min mogelijk warmte verloren gaat. Een vloerverwarming met een pvc vloer kan wel maar het mist een stuk comfort door het feit dat er warmte verloren gaat tussen de lagen materiaal.

Lasnaden in een vloer

Een vloer van pvc heeft altijd bepaalde naden tussen de banen materiaal in zitten. Deze lasnaden zullen altijd stof en vuil blijven aantrekken. Daarom heb je nooit een vloer die helemaal schoon te krijgen is. Een gietvloer wordt zonder lasnaden aangelegd waardoor er een egaal naadloos oppervlak ontstaat waar geen vuil in kan vast blijven zitten. De gietvloer zal het dan ook altijd winnen wanneer het aankomt op de hygiëne en de stevigheid van een vloer.

Een vloer tegen de beste prijs

Welke keuze je ook gaat maken, je zal nooit teveel willen betalen voor een vloer. Daarom doe je er goed aan om eerst een paar offertes op te vragen. Dat doe je met deze knop. Je krijgt gelijk een aantal offertes in je mailbox om te vergelijken. Dat kan je een behoorlijk voordeel opleveren waardoor je altijd de beste keuze maakt.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

6x weetjes over gietvloeren

Gietvloeren worden steeds vaker gekozen als vloerafwerking voor een moderne look. Een

De voordelen van een gietvloer met vloerverwarming

Een gietvloer met vloerverwarming is een moderne, naadloze en strakke vloer die

Gietvloer vergelijking t.o.v. hout-laminaatvloer

Wanneer je overweegt een nieuwe vloer te laten plaatsen, dan zal je