Informatie en advies over gietvloeren
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wanneer je op zoek gaat naar een goede gietvloerspecialist, dan zal je zien dat de meeste bedrijven ook een gietvloer coating aanbieden. Deze coating is dan vaak aanzienlijk goedkoper en het lijkt aantrekkelijk om daarvoor te kiezen. Toch is dit niet in alle omstandigheden geschikt, omdat een coating wel degelijk verschilt van een gietvloer. In weer andere gevallen kan dit goedkopere alternatief tijdelijk grote voordelen opleveren. Hier lees je alles over gietvloer coatings en kun je leren of deze optie voor jou op dit moment de beste is.

 

Wat is een gietvloer coating?

Gietvloer coatings onderscheiden zich van echte gietvloeren omdat deze veel dunner zijn. Het is een dunne kunststoflaag, vaak niet meer dan 1 millimeter dik, die kan worden aangebracht over je huidige vloer. Gietvloer coatings worden gebruikt om een bestaande gietvloer weer opnieuw te kleuren of te repareren of om bestaande andere vloertypen het naadloze en effen uiterlijk te geven van een gietvloer. Een coating kan dus de uitstraling van een echte gietvloer nabootsen, maar moet niet met een gietvloer worden verward.

 

De voor- en nadelen van een gietvloer coating

Twijfel je tussen een gietvloer en een coating, dan kan het onderstaande overzicht je misschien helpen een beslissing te maken.

 • Goedkoop: een coating kost gemiddeld €20 per vierkante meter
 • Onderhoudsarm
 • Sterk en slijtvast
 • Hygiënisch, naadloos en erg gemakkelijk schoon te houden
 • Verkrijgbaar in alle ral-kleuren
 • Dun: slechts 1 millimeter dik
 • Snel gelegd
 • Ideale oplossing om verouderde gietvloeren weer nieuw leven in te blazen
 • Nieuwe vloer kan eroverheen worden gelegd

 

 • Oneffenheden op de ondervloer blijven altijd zichtbaar
 • Levensduur: coatings gaan gemiddeld maar 5 jaar mee
 • Minder sterk dan een gietvloer
 • Permanent en moeilijk te verwijderen

 

Aandachtspunten gietvloer coating

Overweeg jij een coating te laten plaatsen, dan kun je het beste de onderstaande aandachtspunten goed in overweging nemen. Een coating lijkt in eerste instantie namelijk gemakkelijker en goedkoper, maar is deze dat in realiteit ook wel?

 • De prijs: €20 per vierkante meter voor een vloer die maar 5 jaar lang meegaat is eigenlijk helemaal niet zo goedkoop. Voor een gietvloer betaal je gemiddeld €80 per vierkante meter, maar hier kun je tegelijkertijd zeker 60 jaar van genieten. Op de lange termijn is dit dus veel goedkoper.
 • Het gemak: een coating is snel gelegd, maar is minder sterk wat betekent dat deze sneller zal slijten dan een gietvloer. Het plaatsen van de coating zal niet meer dan 1 a 2 dagen in beslag nemen, maar als je het daarna regelmatig moet bijwerken is dit dus eigenlijk een stuk minder gemakkelijk.
 • Een coating over een bestaande vloer: een heel groot voordeel van gietvloeren is dat deze over bijna elk type vloer kunnen worden geplaatst. Doe je hetzelfde met een coating, dan zal je alle oneffenheden van de ondervloer blijven zien. Bij een tegelvloer blijven de tegels zichtbaar en bij een houten vloer blijven je de krassen in de planken zichtbaar. Een coating is dus eigenlijk alleen echt mooi als je deze over een volledig effen ondergrond kunt plaatsen.

 

Wanneer is een coating dan wel geschikt?

Dit betekent echter niet dat je het idee om een coating te laten aanbrengen volledig moet vergeten. Er zijn zeker situaties waarin dit een ideale oplossing is. Als je huidige gietvloer het einde van zijn levensduur nadert kun je deze rekken door een coating aan te laten brengen. Hierna ziet de vloer er weer uit als nieuw en kun je er nog 5 jaar langer gebruik van maken. Heb jij een volledig egale ondervloer en zoek je een wat minder permanentere vloerbekleding die hygiënisch, naadloos, onderhoudsarm en ook mooi is, dan kan een coating een zeer praktische oplossing bieden.

 

Verschillende mogelijkheden

Heb je besloten voor een coating te kiezen, dan heb je verschillende mogelijkheden. Deze worden bepaald door het materiaal waaruit de coating bestaat en elke optie heeft een ander resultaat. Wat betreft coatings heb je vaak de keuze uit epoxy- of polyurethaanhars of acrylaat.

 • Polyurethaanhars: voor particuliere woningen zijn coatings van polyurethaanhars het meest geschikt, vooral als je ook vloerverwarming hebt. Dit type hars is wat zachter en elastischer dan epoxyhars, waardoor het minder snel zal barsten.
 • Epoxyhars: in industriële gebouwen wordt echter vaker voor epoxyhars gekozen. Dit type hars is sterker en harder en beschadigt niet als er chemische stoffen of zuren op terecht komen. Een nadeel van deze hardheid is dat de kans op barsten wel groter is, vooral als de ondergrond niet stabiel is of als de vloer krimpt en uitzet als gevolg van grote temperatuurverschillen.
 • Acrylaat: een coating van acrylaat is eigenlijk simpelweg een verflaagje die je toevoegt. Dit is erg geschikt als je je bestaande gietvloer een nieuwe kleur wilt geven. Echt duurzame bescherming kan dit laagje echter niet bieden.

 

Vergelijk offertes

Wil je graag weten hoeveel je exact zou moeten betalen voor een nieuwe coating over je vloer? Of ben je geïnteresseerd in andere financiële informatie omtrent gietvloeren en gietvloer coatings? Op onze website vind je een onafhankelijke vergelijkingstool waarmee je snel offertes opvraagt bij betrouwbare gietvloerspecialisten uit jouw omgeving.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Beton Ciré in je badkamer

Gietvloeren worden steeds vaker gebruikt om de vloer af te werken. Het

Gietvloer tips

Een nieuwe vloer aanschaffen doe je niet zomaar en als je een

Gietvloer vergelijking t.o.v. hout-laminaatvloer

Wanneer je overweegt een nieuwe vloer te laten plaatsen, dan zal je