Informatie en advies over gietvloeren

Gratis en vrijblijvend

Koop je een gietvloer, dan doe je dat om heel specifieke redenen. Een reden die veel wordt aangevoerd is wel dat je er weinig omkijken naar hebt. Daarnaast is het een vloer die je aanschaft waarna je er minstens voor de komende 25 tot 30 jaar plezier van hebt. Wanneer jij het uiterste uit je gietvloer wil halen zijn er echter wel een aantal zaken die je moet doen. We hebben het hier over het onderhoud van je gietvloer.

Het dagelijkse onderhoud van je gietvloer

In de bijsluiter bij je gietvloer staan een aantal tips om je gietvloer mooi te houden. Een vloer die langer als nieuw is verkrijg je door je aan de onderstaande adviezen te houden:

 • Haal los vuil dagelijks weg van je vloer. Dit doe je met een stofwisser met losse wisdoekjes. Je kan ook gebruik maken van een zachte bezem die geen krassen achterlaat of een veger. Een stofzuiger met een parketborstel zorgt er ook voor dat je vloer dagelijks wordt schoongemaakt op een manier die je vloer niet aantast.
 • Haal bepaalde vlekken gelijk weg. Een feestje waarbij er koffie of rode wijn over je gietvloer gaat kan vervelend uitpakken. In deze dranken zit namelijk tannine. Dat is een kleurstof die bij het opdrogen gelijk in je gietvloer zal trekken. Je zal wanneer je niet oppast rode of bruine plekken op je vloer blijven zien. Verwijder deze vlekken dan ook wanneer ze nog nat zijn met water en een sopje. Na wrijven met een microvezel doek voorkomt dat de vlek in je vloer zal trekken.
 • Reinig de vloer met een vlakmop van microvezel. Gebruik op dagelijkse basis een reinigingsmiddel voor gietvloeren om de vloer mee schoon te maken na intensief gebruik. Een goede microvezel mop voorkomt dat er krassen in je vloer ontstaan. Door de krassen is het namelijk mogelijk dat er vuil in de groeven komt wat niet meer weg kan. Een blijvend smoezelige vloer is dan het resultaat.
 • Loop niet over de natte vloer heen. Dit zal voetsporen achterlaten in je nog natte vloer waardoor je weer opnieuw kan beginnen.

Periodiek onderhoud van je gietvloer

Naast het dagelijkse onderhoud van een gietvloer is er ook nog periodiek onderhoud. Dit kan je het beste uitbesteden aan de leverancier van een gietvloer of aan een ander gecertificeerd bedrijf.

 • Een nieuwe wax laag. Een mooie nieuwe wax afwerking zal ervoor zorgen dat je vloer weer als nieuw is. Eens in de 3 a 5 jaar moet je een nieuwe laag laten aanbrengen. De frequentie is afhankelijk van de intensiviteit waarmee de vloer wordt gebruikt. Een vloer in een gezin met kleine kinderen zal sneller toe zijn aan een opknapbeurt dan een vloer die enkel in de avonduren door volwassenen wordt belopen na werktijd.
 • Een nieuwe toplaag. Is de vloer niet meer goed schoon te krijgen, dan is de kans groot dat de toplaag van de vloer is aangetast. Er zitten dan kleine krasjes in waardoor het vuil en stof klem zitten in je vloer. Kies er in dit geval voor om een nieuwe toplaag te laten aanbrengen. Voor het aanbrengen van de toplaag wordt de vloer eerst grondig gereinigd met een (stoom)reiniger, waarna de nieuwe toplaag wordt aangebracht.

Hoe je een gietvloer langer als nieuw houdt

Een gietvloer houd je langer als nieuw door te voorkomen dat er beschadigingen aan optreden. We hebben een paar praktische tips voor je op een rij gezet.

 • Investeer in een goede inloopmat. Een dergelijke mat is in staat om het zand onder je schoenen vandaan te halen en om te voorkomen dat er zand en steentjes mee het huis in worden gelopen. Koop de mat niet te klein; je wil er immers goed overheen lopen voor het meeste effect.
 • Draag geen profielzolen binnenshuis. Profielzolen mogen dan heerlijk zitten onder je schoenen; er blijft vaak wat tussen de zool in steken waardoor je krassen maakt in je vloer. Een klein steentje of een scherp voorwerp onder een profielzool kan rampzalige gevolgen hebben voor een gietvloer. Draag daarom alleen schoenen met gladde zolen binnenshuis en laat de profielzoolschoenen in de gang staan.
 • Als je meubels met wielen koopt; koop dan meubels met zachte wielen. Ga in geen geval voor meubels of een bureaustoel met rubberwielen. Het rubber bevat namelijk weekmakers waardoor de vloer zal beschadigen onder de stoel of onder de meubels.
 • Niet schuiven met zware voorwerpen. Een zwaar voorwerp wat je over de vloer heen schuift kan vervelende krassen maken in je gietvloer. Laat je het voorwerp stuiteren op je vloer, dan loop je bovendien het risico dat de vloer beschadigd raakt. Til zware voorwerpen liever.
 • Investeer in ondertapijt en glijviltjes. Ondertapijt onder je wollen vloerkleed voorkomt dat de tannine die in een kleed zit in je vloer kan trekken. Glijviltjes onder je stoelen zorgen ervoor dat stoelpoten niet over je vloer heen krassen.

Bespaar op de kosten van het onderhoud van je gietvloer

Is je gietvloer aan een groter onderhoud toe, dan is het goed om eerst een paar prijzen van verschillende leveranciers op te vragen. Dat doe je heel eenvoudig met deze knop. Je krijgt een paar offertes in je mailbox om te vergelijken. Zo betaal je niet teveel voor het onderhoud van je gietvloer.

 

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Gietvloer leggen stappenplan

Een gietvloer is een product wat steeds vaker wordt gekozen wanneer mensen

Beton Ciré in je badkamer

Gietvloeren worden steeds vaker gebruikt om de vloer af te werken. Het

6x Valkuilen + veelgemaakte fouten

Gietvloeren zijn er in allerlei kleuren, uitvoeringen en prijsklassen. Je kunt voor