Een gietvloer is een product wat steeds vaker wordt gekozen wanneer mensen een vloer in hun huis gaan leggen. Dat is niet zo heel verwonderlijk, want het is een vloer die zich leent voor ieder interieur. Een gietvloer is een vloer die je zelf kan leggen, of je kan hem laten aanleggen. We hebben voor je nagevraagd hoe je een gietvloer moet leggen. We kwamen tot het volgende stappenplan.
Inhoudsopgave
Stap 1: wat voor gietvloer ga je kopen
De eerste stap is wel de belangrijkste stap van allemaal. Je gaat een gietvloer leggen, dus het is goed om vooraf te bedenken wat voor gietvloer het gaat worden. Er zijn namelijk meerdere soorten in de handel, en die zijn niet allemaal even goed zelf aan te leggen. Bij de speciaalzaak kan je navraag doen naar de soorten die er voor jouw huis geschikt zijn. Men zal je alle specifieke soorten met hun eigenschappen benoemen. Je krijgt bijvoorbeeld keuze voor een polyurethaan vloer. Dit is de meest gekozen variant bij de doe het zelf klant. We gaan verder in dit stappenplan door met deze vloer.
Stap 2: egaliseer je vloer
Wanneer je de materialen voor je gietvloer thuis hebt zullen je handen waarschijnlijk jeuken om de vloer te gaan aanleggen. Wacht echter nog even voor je dit doen. Het is in het belang van je vloer dat de ondergrond waar de vloer op wordt gelegd helemaal stabiel is. Dat houdt in dat de vloer spiegelglad geschuurd moet worden voordat je een vloer kan gaan aanleggen. Doordat je te maken hebt met een redelijk dunne gietvloer zullen er eenvoudig scheuren in de vloer kunnen ontstaan wanner er onregelmatigheden in je vloer zitten. Goed schuren is dus het belangrijkste advies. Handig om te doen wanneer je de vloer hebt besteld en in afwachting van je bestelling bent. Dan kan je bij binnenkomst van je vloer gelijk verder met de volgende stap.
Stap 3: De primerlaag aanbrengen
Een gietvloer moet een goede hechting hebben op je ondervloer, en daarom is het van het grootste belang dat er een primerlaag wordt aangebracht. De primerlaag zal zorgen voor een verbinding met je gietvloer en voor een goede hechting met de ondervloer. De primerlaag is niet verplicht; test eerst op een stukje wat uit het zicht ligt hoe de hechting is als je geen primerlaag aanbrengt. Sommige primers moet je nat op nat (met de gietvloer zelf) aanleggen. Kijk op de verpakking hoe dit bij jouw vloer in zijn werk gaat.
Stap 4: breng een egalisatielaag aan
Is de ondergrond toch nog niet volledig vlak; breng dan een egalisatielaag aan. Dit is een laag die ervoor zorgt dat elke onregelmatigheid in je ondervloer verdwijnt. De egalisatie laag heeft een zelf nivellerend effect waardoor je een spiegelglad geheel krijgt. Was je vloer al helemaal spiegelglad, dan zou je deze tussenstap kunnen overslaan. Controleer echter wel altijd of je hele vloer goed en strak waterpas geschuurd is. Houd er rekening mee dat het overslaan van een egalisatielaag uit spaarzaamheid nogal eens voor scheuren in het eindresultaat zorgt.
Stap 5: breng de gietvloer zelf aan
Na de voorbereidingen is het dan eindelijk tijd om de uiteindelijke gietvloer aan te leggen. Ga je lopen over een vloer waar al meerdere (natte) lagen op liggen; draag dan spijkerzolen onder je schoenen. Zo hoef je straks niet meer de voetsporen die je achterlaat na te trekken met een roller of met een trekspatel. De vloer breng je eerst aan met de trekspatel, waarbij je ook de hoeken van de vloer niet vergeet. Ga vervolgens met een vloerroller over het materiaal heen om het goed aan te persen en om voor een glad geheel te zorgen. Het aanbrengen doe je het beste met twee personen, waarbij één persoon de zijkanten aanbrengt terwijl de andere persoon de grote vlakken in het midden aanbrengt. Werk zoals met schilderen; eerst kruislings rollen over de vloer, en vervolgens met rechte banen de vloer afwerken zodat je een glad geheel krijgt. Deel een groot oppervlak op in kleinere gedeeltes zodat de vloer niet te snel zal drogen tijdens het verwerken.
Stap 6: de toplagen
Na het aanbrengen en drogen van de gietvloer zelf is het tijd voor de toplagen. Toplagen voor een gietvloer kunnen bijvoorbeeld zijn een antislip laag, maar zeker zit er altijd een UV bestendige laag bij. Deze laag zal ervoor zorgen dat het materiaal van de gietvloer niet zal gaan verkleuren onder de invloed van zonlicht. Laat de toplagen goed drogen voor de vloer belast wordt. Het is in het behoud van je vloer.
Stap 7: neem de tijd
Na het aanleggen van de gietvloer is het zaak dat je de vloer de tijd geeft om te drogen. Op de verpakking en in de gebruiksaanwijzing van de leverancier vind je terug hoe lang de droogtijd is die voor jouw gietvloer staat. Er is een moment waarop de vloer weer voorzichtig bewandeld mag worden, en een moment waarop de vloer weer volledig belastbaar is. Zou je te vroeg de vloer gaan belasten, dan kunnen er drukplekken in je vloer ontstaan.
Schakel bijtijds hulp in
Heb je met zorg een gietvloer gekozen maar zie je het toch niet zitten om deze aan te brengen, geen nood. Je kan in dat geval heel gemakkelijk ervoor kiezen om de vloer te laten aanleggen door een gietvloerenspecialist of door een klussenbedrijf. Dat huur je in met onderstaande knop. Je ziet een aantal offertes om te vergelijken, waardoor jij alsnog een prachtig gladde vloer krijgt.
Ik heb een gietvloer in mijn appartement, ca 80m2, wit. Her en der verkleuringen en krassen.
Ik wil graag de bovenlaag vernieuwen, en ook een andere kleur, misschien beton look.
Vragen:
hoeveel € per m2
Hoe om te gaan met meubels zoals kookeiland en linnenkasten? Deze zitten vast aan de grond. De originele laag is geplaatst voordat de keuken/kasten werden geplaatst.
Hoe lang duurt het uitharden, ik moet mijn meubels ergens opslaan