Informatie en advies over gietvloeren
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Een gietvloer is een aanschaf die je niet zomaar doet. Het is immers een vloer die je voor het leven koopt. Dat houdt in dat je een gietvloer voor de komende 25 tot 30 jaar in huis haalt. Toch komt daar voor veel mensen na een aantal jaren het probleem dat de vloer niet meer kleurt bij hun interieur. Vooral vloeren die destijds in een trendkleur zijn gegoten zullen na een aantal jaren uit de mode zijn geraakt. In zo’n geval kan je ervoor kiezen om je gietvloer te laten verven.

Een heel andere vloer

Laat je een gietvloer voorzien van een kleur, dan heb je gelijk een heel andere vloer. Wanneer je naar een gietvloerenleverancier gaat voor een advies over het kleuren van een gietvloer komt deze waarschijnlijk met het advies waar je niet op zit te wachten. Die andere kleur heeft heel wat meer voeten in de aarde dan je zo op het eerste oog zou denken.

Een advies waar je niet op zit te wachten

Een gietvloer een andere kleur geven is iets wat je niet zomaar doet. Je moet er altijd rekening mee houden dat de gietvloer op een bepaalde manier is opgebouwd. De vloer heeft een aantal coatings meegekregen toen hij werd aangelegd, en die coatings hebben uiteraard een beschermende functie. Een deel daarvan is dat de vloer vochtbestendig is waardoor vloeistof niet aan de gietvloer kan hechten. Een heel andere kleur aan een gietvloer geven is dus niet zonder meer mogelijk. De leverancier zal dan ook meerdere opties aan dragen om uit te kiezen voordat je een andere kleur voor jouw gietvloer uitzoekt.

Een andere gietvloer in plaats van een andere kleur

De leverancier van de gietvloer zal waarschijnlijk voorstellen dat je een renovatievloer aanschaft voor over jouw gietvloer heen. Zo’n renovatievloer is in feite een andere gietvloer die je over de originele vloer heen giet. Een renovatievloer kan je in meerdere kleuren en categorieën kopen. Er is een heel scala aan RAL kleuren waaruit je kan kiezen wanneer je een renovatievloer aanschaft. Op die manier heb je al gelijk een stabiele ondergrond – dat was immers nodig voor je oorspronkelijke gietvloer – en de nieuwe vloer kan nagenoeg gelijk worden aangebracht. Er is echter wel iets waar je rekening mee zal moeten houden.

Denk aan de hechting van de vloer

We benoemden al het feit dat een gietvloer is voorzien van een aantal coatings. Die coatings zullen voorkomen dat de renovatievloer zal hechten, en daarom moet er eerst een hulpmiddel voor een goede hechting worden toegepast. Om de oorspronkelijke gietvloer niet te beschadigen zal er een primer worden toegepast op jouw oorspronkelijke gietvloer. Die primer heeft als doel de laag van de nieuwe gietvloer te laten hechten aan de laag van de oorspronkelijke gietvloer. De primer kan je zelf aanbrengen mits je het maar zorgvuldig doet en geen plekken overlaat. Vervolgens kan je de nieuwe gietvloer aanbrengen. Twijfel je over de hechting van de renovatievloer op de nieuwe gietvloer; test dan eerst op een onopvallende plek of de renovatievloer zonder meer zal hechten aan je oorspronkelijke gietvloer. Je voorkomt op die manier een overbodige laag coating.

Als je vloer aan een opknapbeurt toe is

Heb je een gietvloer waarvan de kleur nog naar wens is – en bij een neutrale kleur zal dit doorgaans zo zijn – maar die je niet meer goed schoon krijgt, dan is overschilderen niet altijd noodzakelijk. Het vuil wat je niet meer van je gietvloer af krijgt zit namelijk niet aangekoekt op de vloer; het gaat om kleine beschadigingen in de toplaag van de gietvloer zelf. De toplaag van een gietvloer is namelijk gevoelig voor krasjes en kleine beschadigingen, en wanneer je een gietvloer hebt die teveel krasjes heeft heb je een probleem. De krasjes en beschadigingen zullen zich in dat geval vullen met stof en vuil, en dat krijg je niet meer van je vloer af. In dat geval zit er niets anders op dan dat je de gietvloer een keer professioneel laat reinigen, en deze vervolgens voorziet van een nieuwe toplaag.

De topper onder de gietvloeren

Een toplaag voor op je gietvloer is altijd mogelijk; je mag dan bijvoorbeeld denken aan een nieuwe toplaag die de vloer waterafstotend maakt, of een nieuwe UV werende toplaag. Wil je alleen een mat effect of juist een glanzend effect aan je vloer toevoegen; in dat geval kies je voor een nieuwe waxlaag op je gietvloer. Je kiest dan met recht voor een goede topper onder de gietvloeren en je geeft je bestaande gietvloer een heel nieuw leven. De toplaag op je gietvloer is nog altijd een stuk goedkoper dan een renovatievloer. We hebben de prijzen van beide opties opgevraagd.

Wat voor oplossing kies je Wat is de dikte van de vloer Wat is de prijs van de gietvloer per vierkante meter Te combineren met een vloerverwarming
De renovatievloer Tussen 3 en 5 millimeter Tussen 60 en 100 euro Ja, niet naderhand aan te brengen in verband met aanleggen over bestaande vloer
Een nieuwe toplaag Afhankelijk van het aantal toplagen Tussen de 22 en 50 euro Ja, maar alleen wanneer er al een bestaande vloerverwarming was.

 

Betaal niet te veel

Voor een renovatievloer of voor een nieuwe toplaag betaalt niemand graag teveel. Het is dan ook absoluut aan te raden om eerst offertes op te vragen voordat je een dergelijke klus uitbesteedt. Door het opvragen van offertes weet jij gelijk hoeveel je kwijt bent in jouw situatie voor de gewenste oplossing.

 

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Gietvloer vergelijking t.o.v. hout-laminaatvloer

Wanneer je overweegt een nieuwe vloer te laten plaatsen, dan zal je

Een gietvloer in je garage: is dat mogelijk?

Voor een gietvloer als vloerafwerking wordt steeds vaker gekozen vanwege de moderne,

De voordelen van een gietvloer met vloerverwarming

Een gietvloer met vloerverwarming is een moderne, naadloze en strakke vloer die