Informatie en advies over gietvloeren
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Een gietvloer is een kostbare uitgave. Wanneer je een gietvloer koopt is het zaak dat je op een aantal zaken let. Een van die zaken waar je bij een gietvloer op moet letten is of er een keurmerk aan verbonden zit. Een keurmerk zegt namelijk heel wat over de gietvloer die je gaat kopen. Het zegt wat over de kwaliteit van het materiaal wat je hebt aangeschaft, en daarnaast zegt het heel wat over de herkomst van de materialen voor de gietvloer. We hebben een aantal keurmerken van gietvloeren op een rij gezet.

gietvloer plaatsen

Het eko keurmerk

Het Eko keurmerk kom je op de meest uiteenlopende materialen tegen. Een van die materialen is een gietvloer. Een gietvloer krijgt het EKO keurmerk wanneer het product in alle opzichten biologisch is. Er zijn dus geen schadelijke stoffen gebruikt om een gietvloer te produceren. Daarnaast ziet de verkoper van een gietvloer er op toe dat de leverancier van de componenten zich actief voor duurzaamheid inzet. Er wordt dan ook regelmatig toezicht uitgevoerd op deze leveranciers. Wanneer de delfstoffen uit het buitenland komen houdt dit in dat er een keuringscommissie geregeld op de locatie gaat kijken of de toeleverancier van de grondstoffen zich wel houdt aan de regels die bij het eko keurmerk horen. Aan de gietvloer die een eko keurmerk heeft zullen enkel natuurlijke kleurpigmenten worden toegevoegd. Er is geen sprake van kunstmatig kleurpigment in de vloer wat voor een natuurlijk effect zorgt. Er zijn meerdere gradaties bij het Eko keurmerk die kunnen worden toegekend aan een leverancier van gietvloeren.

  • Goud klasse. Op het moment dat 80 tot 100 procent van alle componenten van de gietvloer op biologische basis zijn gewonnen is er sprake van de goudklasse. Dit is een klasse die je alleen tegenkomt bij een aantal leveranciers van gietvloeren uit het boven-segment. Deze componenten zijn namelijk lastig te krijgen, en de keuze is daarbij vaak beperkt.
  • Zilver klasse. Wanneer 50 tot 80 procent van alle componenten van een gietvloer op biologische basis zijn gewonnen spreek je van de zilver klasse. Dit is een klasse die je tegenkomt bij leveranciers uit het boven-segment en uit het middensegment.
  • Brons klasse. Dit is eigenlijk het minimale wat de overheid tegenwoordig eist van leveranciers van gietvloeren. Deze klasse wordt toegekend bij 15 tot 50 procent biologische componenten. Deze klasse vind je dan ook bij het middensegment en het onder-segment.

Het noa keurmerk

Het Noa keurmerk heeft vooral te maken met de leveranciers van gietvloeren zelf. NOA is een afbouwgarantie die inhoudt dat de afbouw en het leggen van de gietvloer op een goede manier gebeurt. NOA heeft dan ook te maken met de mate waarin een klant een garantie krijgt van de leverancier van een gietvloer. Er is een eigen lijst met consumentenvoorwaarden opgesteld waar de leverancier zich aan moet houden; die lijst is opgesteld in overleg met de consumentenbond en de vereniging Eigen huis. Die lijst heeft betrekking op de volgende zaken:

  • Algemene consumentenvoorwaarden.
  • Garantie op het verleende afbouwwerk zoals opgenomen in de algemene consumentenvoorwaarden.
  • Acceptatie van geschillenregeling bij de stichting Geschillencommissie. Dit heeft betrekking op het nakomen van gemaakte afspraken door de branche. Wanneer er een geschil ontstaat tussen de leverancier en de consument wordt er gekeken naar het feit of er onderling een oplossing kan worden bereikt. Wanneer dit niet mogelijk is om wat voor reden dan ook zal er in de zaak een bindende uitspraak worden gedaan door de onafhankelijke commissie.

Het keurmerk TBA

Het meest praktische keurmerk waar je als consument mee te maken kan krijgen is het keurmerk TBA. Dit is een keurmerk wat onder andere gaat over de garantie en de eigenschappen van een gietvloer die van kunststof is gemaakt. Deze gietvloeren hebben namelijk nogal eens de eigenschap om te gaan scheuren wanneer de ondergrond niet helemaal stabiel en egaal is. De problemen ontstaan doordat er geen afspraken zijn gemaakt over het uiteindelijke uiterlijk van de vloer. Het uiterlijk van een vloer wat tegenvalt is dan ook een veel voorkomend punt van discussie. Het TBA keurmerk heeft een specifieke richtlijn die deze discussie verheldert. In deze richtlijn staan namelijk de volgende zaken opgenomen:

  • Een duidelijke omschrijving van het uiteindelijke uiterlijk van de vloer.
  • De voorbereidingen die moeten worden getroffen voor het aanleggen van een gietvloer.

De richtlijn zoals in dit keurmerk is vastgelegd moet worden meegestuurd wanneer er een offerte voor een gietvloer is opgesteld. Wanneer er een discussie ontstaat achteraf kan er door een onafhankelijke deskundige en beoordeling worden gedaan naar aanleiding van de richtlijn. De richtlijn waar het keurmerk TBA om draait is opgesteld door de organisatie SBRCURnet. Deze richtlijn is opgesteld in overleg met TBA, de vloerenbranche en de vloerenindustrie.

Een gietvloer met keurmerk kopen

Voor een gietvloer met één of meerdere keurmerken zal je altijd net wat meer kwijt zijn dan aan een gietvloer die geen keurmerken heeft. Denk er dan ook altijd aan dat een keurmerk betekent dat je een vloer aanschaft waar je minder problemen en geschillen bij zal hebben met de leverancier. Met een druk op onderstaande button vraag je offertes op van bedrijven die een keurmerk hanteren op het gebied van gietvloeren.

 

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De voordelen van een gietvloer met vloerverwarming

Een gietvloer met vloerverwarming is een moderne, naadloze en strakke vloer die

Hoe vind ik een goede gietvloer specialist?

De meeste ziekenhuizen en bedrijven waarbij het belangrijk is dat de hygiëne

Een gietvloer in je garage: is dat mogelijk?

Voor een gietvloer als vloerafwerking wordt steeds vaker gekozen vanwege de moderne,