Gietvloer herstellen

Gietvloeren zijn sterk en slijtvast, maar uiteraard kunnen ze altijd beschadigen. In de loop van tijd zullen er krasjes kunnen ontstaan, kan het zijn dat er een barst tevoorschijn komt, kan de gietvloer vaal worden of kun je een deuk veroorzaken als je een zwaar object laat vallen. Wat ook de schade, gietvloeren zijn te herstellen en daarna zien deze er weer als nieuw uit. Het herstellen van gietvloeren is lastig en kan het beste door een specialist worden gedaan. Hier vind je enkele mogelijkheden waarmee je je gietvloer weer nieuw leven in kunt blazen.

 

Wat is een gietvloer?

Om te begrijpen waarom het herstellen van gietvloeren vrij lastig is, zal je moeten weten wat een gietvloer precies is. Gietvloeren bestaan uit een kunststofhars met daardoor een materiaal of kleur gemengd. Dit wordt vloeibaar op je vloer aangebracht en geëgaliseerd. Meestal zijn er zeker 4 of meer lagen nodig om het gewenste effect te bereiken. Gietvloeren vormen dus een waterdichte, egale en naadloze laag op je ondervloer. Hierdoor staan ze bekend om hun strakke en moderne uiterlijk. Je kunt je misschien voorstellen dat een beschadiging op dit perfecte vloeroppervlak het gehele effen uiterlijk van de gietvloer te niet doet. Ook kan de vloer er na een aantal jaren vaal en verouderd uit gaan zien. Het is niet mogelijk om simpelweg een stukje gietvloer te vervangen. Gelukkig zijn er voor verschillende problemen verschillende herstelmethoden beschikbaar.

 

De herstelmethoden

Herstellen van gietvloeren is echter wel lastig. Doe je dit zelf dan is het niet altijd mogelijk om de reparatie uit te voeren en het strakke uiterlijk van de gietvloer te behouden. Soms kun je de schade daardoor zelfs verergeren. Daarom schakel je het beste een specialist in. Deze kan de schade bekijken en samen met jou een herstelmethode bepalen. Over het algemeen heb je de volgende opties tot je beschikking.

  • Nieuw stuk plaatsen: als er een plaatselijke beschadiging is ontstaan, zoals een deuk of een scheur, dan kan deze worden hersteld door het stuk uit de gietvloer te verwijderen, deze vervolgens weer opvullen en de gehele vloer te voorzien van een nieuwe toplaag. Deze methode zal gemiddeld €30 per vierkante meter kosten.
  • Coating aanbrengen: als de kleur van je vloer aan het verslijten is, omdat deze is verouderd en een lange tijd in gebruik is geweest, dan kun je deze simpelweg opnieuw laten coaten. Je vloer krijgt dan een nieuwe kleur (dezelfde kleur of een nieuwe kleur) en daarop wordt dan weer een nieuwe toplaag aangebracht. Naderhand ziet je vloer er weer uit als nieuw en kun je er weer een aantal jaren van genieten. Hiervoor betaal je gemiddeld €20 per vierkante meter.
  • Nieuwe toplaag: als je vloer zijn kleur nog heeft, maar de toplaag laat oppervlakkige slijtage of krasjes zien, dan kun je ook alleen een nieuwe toplaag aanbrengen. Misschien wil je wel een antislip laag omdat je kindje recentelijk is begonnen met lopen of een matte in plaats van een glanzende gietvloer. Het laten aanbrengen van een nieuwe toplaag kun je het beste elke 10 jaar herhalen als onderdeel van je vloeronderhoud. Zo blijft deze langer mooi en kun je er dus ook langer van genieten. Voor het aanbrengen van een nieuwe toplaag betaal je gemiddeld €15 per vierkante meter.

 

Beschadigingen voorkomen

Vloeren slijten altijd, hier kun je niet omheen. Omdat de vloer in een woning ligt waar geleefd wordt, is het ook onmogelijk om beschadigingen volledig te voorkomen. Er zijn echter wel enkele maatregelen die je kunt nemen waardoor je vloer langer mooi zal blijven.

  • Onderhoud: gietvloeren zijn onderhoudsarm, maar wel krasgevoelig. Als je de vloer goed schoonhoudt door deze regelmatig te stofzuigen zal je de kans op krassen verminderen. Gebruik dan wel de kop met de zachte borstels. Elke week ga je er een keer met een dweil overheen. Gebruik nooit hardnekkige en chemische schoonmaakmiddelen, schuurmiddelen of schuursponsjes. Om de kleur goed te beschermen kun je elke 10 jaar een nieuwe toplaag aan laten brengen.
  • Vilt onder de poten: bij de meeste meubel- en interieur winkels kun je vilten stickers kopen die je onder de poten van je meubilair kunt plakken. Hiermee voorkom je krassen als deze gaan schuiven en deuken als ze te lang op dezelfde plaats blijven staan.
  • Schoenen uit: probeer zo veel mogelijk in huis je schoenen uit te doen. Hier zit vaak zand onder en als daar herhaaldelijk overheen gelopen wordt kunnen er oppervlakkige krasjes ontstaan in de toplaag. Veeg zand dus zo snel mogelijk op.
  • Aceton: is er per ongeluk een chemisch middel op je vloer gekomen, zoals verf, lak of haarverf, dan kun je dit proberen te reinigen met aceton. Dit is simpele nagellakremover, maar zal je vloer niet beschadigen. Breng het aan, laat het even inwerken maar zeker niet opdrogen en verwijder de vlek met een zachte vochtige doek.
  • Wax: als laatste zal het voor sommige gietvloeren nodig zijn om deze af en toe in de wax te zetten. Dit voorkomt uitdroging, bevordert de waterafstotende kwaliteiten van de vloer en zorgt ervoor dat de vloer blijft glanzen. Dit is niet bij alle gietvloeren nodig, dus raadpleeg altijd eerst je gietvloerspecialist.

 

Vergelijk offertes

Gietvloeren zijn praktisch, sterk, duurzaam en erg mooi en er zijn zoveel verschillende soorten gietvloeren dat er voor vele interieurs een geschikte uitvoering te vinden is. Ben je geïnteresseerd? Zet dan de eerste stap hier en vraag een aantal offertes op bij betrouwbare specialisten uit jouw omgeving.

 

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Het vergelijken van offertes van diverse gietvloerspecialisten kan jou veel voordeel opleveren. Zo krijg je beter inzicht in de kosten en kun je een weloverwogen keuze maken. Bespaar tot 30%.

gietvloer plaatsen

Hoe vind ik een goede gietvloer specialist?

De meeste ziekenhuizen en …

Wat je moét weten over de gietvloer

De meeste moderne woningen …

marmertapijt gietvloer

6x weetjes over gietvloeren

Gietvloeren worden steeds …

Een gietvloer in je garage: is dat mogelijk?

Voor een gietvloer als vloerafwerking …

Beton Ciré in je badkamer

Gietvloeren worden steeds …