Informatie en advies over gietvloeren
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Een gietvloer kom je steeds vaker in huishoudens tegen. Het is een speciaal type vloer waarbij je een vloer koopt ‘voor het leven’. De gietvloer moet goed worden aangelegd, en als consument betaal je daar een behoorlijk bedrag voor. De leverancier is namelijk een aantal dagen bezig met het aanleggen van een gietvloer. Wanneer de gietvloer eenmaal ligt is het belangrijk om te weten of, en hoe lang, je garantie hebt op je gietvloer.

De standaard fabrieksgarantie

Gietvloeren hebben een levensduur die tussen de 25 en 30 jaar ligt. Er is altijd een fabrieksgarantie op van toepassing. Die fabrieksgarantie zal bij de leverancier minimaal 5 jaar bedragen, en daarbij kan extra garantie worden ingekocht door de klant. Om de standaard fabrieksgarantie te krijgen moet je als klant aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • Een professioneel aangelegde vloer. Een gietvloer aanleggen is een vak. Wanneer je een gietvloer hebt is het zaak dat deze professioneel is aangelegd. Wanneer je de materialen in huis krijgt en zelf met een handleiding de gietvloer probeert te leggen krijg je uiteraard geen volledige garantie op de gietvloer. De vloer moet zijn aangelegd door een medewerker van het bedrijf wat de gietvloer levert of door een gecertificeerd bedrijf.
  • Een voorbereiding bij de ondervloer. De ondervloer moet aan bepaalde eisen voldoen. Zo zal het bij een aantal gietvloeren noodzakelijk zijn dat de ondervloer volledig stabiel is. Dat houdt in dat de ondervloer helemaal waterpas loopt en dat er geen onregelmatigheden in de vloer zitten. Wanneer dit niet het geval is zal de vloer na een korte tijd kunnen gaan scheuren tijdens het uitharden. Het spreekt voor zich dat de leverancier bij een ondervloer die niet goed was geen schadeclaims accepteert. Het enige moment waarop dit wel het geval is, is wanneer de leverancier zelf de ondervloer heeft geëgaliseerd.
  • De droogtijden van de vloer in acht nemen. Bij een gietvloer horen bepaalde droogtijden. Het gaat in dat geval om een bepaald aantal dagen waarop de vloer nog niet mag worden belast of belopen, en om de temperatuur die verbonden is aan de droogtijd. Jij hebt als klant die droogtijden in acht te nemen. Doe je dat niet, dan beschadig je hoogstwaarschijnlijk je gietvloer waardoor deze kan gaan scheuren of waardoor er dikteverschillen ontstaan. Het is dan ook zaak dat je de droogtijden goed naleeft.

De consumentenvoorwaarden van de leverancier

Als consument heb je bepaalde rechten en plichten die zijn vastgelegd in de overeenkomst ‘algemene consumentenvoorwaarden voor afbouwbedrijven in Nederland’. We hebben de belangrijkste punten voor je op een rij gezet.

  • Een schriftelijke offerte. Voordat er wordt begonnen met het werk is er altijd sprake van een schriftelijke offerte van de leverancier. De getekende offerte is onherroepelijk door de consument en door de leverancier. De offerte is transparant en bevat de prijs van het arbeidsloon en van de materiaalkosten. Ook wordt er in de offerte opgenomen wanneer de werkzaamheden zullen worden uitgevoerd. De duur van de werkzaamheden wordt eveneens in de offerte opgenomen zodat hier naderhand geen discussie over kan ontstaan.
  • De verplichtingen van de leverancier. Hierin staat opgenomen dat het werk goed moet worden uitgevoerd en dat er binnen de normale werktijden wordt gewerkt. Ook wordt er gekeken naar de veiligheidsvoorschriften en informatie die aan de klant wordt verstrekt. Wanneer er zaken niet op orde zijn zoals de stabiliteit van de ondergrond moet de klant op de hoogte worden gebracht. De ondernemer neemt de aansprakelijkheid op zich voor schade die tijdens de werkzaamheden wordt aangericht.
  • De verplichtingen van de consument. Hier staat in wat de consument voor voorbereidingen dient te treffen, en daarnaast staat opgenomen dat de klant alles moet regelen wat nodig is voor de aanleg van de vloer. Hieronder wordt bijvoorbeeld een werkende stroomaansluiting gerekend. Wanneer je als klant materiaal aanreikt om mee te werken wat niet voldoet ben je zelf aansprakelijk voor de schade die hierdoor wordt veroorzaakt.

Wat de leverancier verder van jou mag verwachten

Om aanspraak te maken op de garantie die is verleend op jouw gietvloer mag de leverancier een aantal zaken van jou verwachten:

  • Schoonmaken volgens voorschrift. Schoonmaken met bijtende zuren en chemicaliën zou de kwaliteit van de vloer kunnen aantasten. Je moet je dan ook altijd houden aan de reinigingsvoorschriften zoals die zijn doorgegeven namens de leverancier. Andere middelen dan voorgeschreven kunnen de toplaag aantasten, en die schade is niet verhaalbaar in de vorm van garantie. De leverancier moet jou dan ook duidelijk maken wat de reinigingsvoorschriften zijn.
  • Dagelijks onderhoud van de vloer. Het dagelijks onderhoud houdt bijvoorbeeld in dat zand niet door het huis wordt heen gelopen. Zand heeft namelijk op alle vloeren een schurende werking. Dat zorgt ervoor dat de toplaag van een vloer beschadigd raakt. De leverancier is niet aansprakelijk voor zand wat door het huis wordt heen gelopen.
  • Normale slijtage. Een wax laag op de gietvloer of een toplaag in de vorm van een coating zal na verloop van een aantal jaren gaan slijten. Dit is normale slijtage. Op normale gebruiksslijtage zal de leverancier geen garantie geven.

Een gietvloer met goede garantie kopen

Wil jij een gietvloer kopen en wil je daarbij een goede garantie, dan doe je er goed aan om eerst offertes op te vragen. Dat doe je met onderstaande knop. Je krijgt gelijk een aantal offertes in je mailbox om te vergelijken. Dat kost je een paar minuten, en je weet precies waar je aan toe bent.

 

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Beton Ciré in je badkamer

Gietvloeren worden steeds vaker gebruikt om de vloer af te werken. Het

Ontdek de psychologie van kleur: trends en kleurkeuze voor gietvloeren in huis

Kleuren hebben een diepgaande invloed op onze emoties, gedachten en gemoedstoestand. Bij

De voordelen van een gietvloer met vloerverwarming

Een gietvloer met vloerverwarming is een moderne, naadloze en strakke vloer die